Kultúra Dél-komárom 2024. 03. 08.

JÖVŐ HÉTEN: Nagy Kokárda Napok a Monostori Erődben

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából a dél-komáromi Monostori Erőd máricus 15-e és 17-e közt egésznapos programokkal várja a családokat, tuistákat és a létesítménybe látogató komáromiakat!

A Monostori erőd Nagy Kokárda Napja fontos és ünnepelt alkalom. Ez az esemény számos látogatót vonz minden évben, akik együtt ünnepelnek és emlékeznek a múlt fontos eseményeiről, valamint tisztelegnek azok előtt, akik Magyarország függetlenségéért és szabadságáért harcoltak.

Az esemény lehetőséget nyújt a résztvevőknek, hogy közelebbről megismerjék a magyar történelem fontos pillanatait és hőseit. Az esemény során számos program várja a látogatókat, amelyek között történelmi előadások, interaktív bemutatók, múzeumi kiállítások, valamint kulturális és szórakoztató programok is szerepelnek. A Monostori erőd történelmi jelentősége csak tovább fokozza az esemény ünnepi jellegét, hiszen az erőd az egyik legjelentősebb történelmi helyszín Magyarországon.

Várak–erődök–vitézek címmel új kiállítással készülünk, de lesz számtalan gyerekprogram; így ágyúdörgés és hagyományőrzés kicsiknek és nagyoknak, valamint több színházi bemutató is – tudtuk meg Somogyiné Szili Nórától, az Erőd kulturális és turisztikai igazgatójától.

– Minden órában induló tárlatvezetés indul, az érdeklődők megismerkedhetnek a korabeli ’48-49-es ágyúkkal és és fegyverekkel, a gyerekek részt vehetnek apródkiképzésen, kézműveskedhetnek, vagy épp játszhatnak a tematikus fajáték játszótéren, továbbá készülünk huszár karüsszel bemutatóval is – tette hozzá az igazgató.

A Magyarock Dalszínház március 15. pénteken és 16-án szombaton 14.30-tól mutatja be A költő visszatér című rockoperát a helyi, fűtött KlapkArénában, vasárnap, azaz március 17-én pedig déltől látoható a darab ugyanitt.

Az eseménnyel párhuzamosan de szintén a Nagy Kokárda Napok programsorozat részeként, március 15-én ünnepélyesen is megnyílik Legát István helytörténész állandó Mezőgazdasági és helytörténeti kiállítása, a Monostori Erőd feljújított Pékmúzeumában.

Jegyinformáció az esemény Facebook-oldalán található!