Kultúra Dél-komárom 2022. 08. 19.

Jubilált az ókori Brigetiot feltáró dél-komáromi ásatás

Idén épp harminc éve, hogy elkezdődtek a feltárások a városban. A Klapka György Múzeum és az ELTE BTK munkatársai, régészei, augusztus 17-én nyílt napon mutatták be a páratlan leletanyagot. A helyszín ezúttal a Komárom/Szőny-Stadion út melletti terület volt.

A szőnyi városrészben 1992-óta zajlanak szisztematikus régészeti ásatások. A vásártéri feltárásokat követően a molaji városrész is felderítés alá került, melynek során kiderült, hogy a római kori polgárváros mellett egy katonai objektumokból álló városrész romjai is fekszenek a föld alatt.

Nyílt napot 2001-óta tartanak minden évben, az éppen aktuális ásatás utolsó hetében, melyre a napokban került sor a stadion úti feltárásnál.

Tavaly radaros felmérés alapján sikerült megtalálni a Brigetio katonatábor fürdőjét.

– A feltárt falak, a megmaradt padlófűtés arról tanúskodik, hogy egy rendkívül masszív épületről beszélünk, mely hatalmas kiterjedésű volt, hiszen a radarképek egy közel 5.000 m2 kiterjedésű objektumot mutatnak a föld alatt, melyből körül-belül 600 m2-t sikerült most feltárni – számolt be a tavalyi fejleményekről dr. Bartus Dávid, az ELTE dékánja az ásatásvezető.

A régészeknek több fűthető medencét és padlófűtéssel ellátott helységet sikerült akkor beazonosítani, ezen kívül pedig bronz és ezüst pénzérmék, aranyékszerek kerültek a felszínre, valamint egy késő római csontfésű készítő műhely leletanyaga is feltárásra került, ahonnan több ezer félig megmunkált tárgyi eszközre bukkantak. Mindemellett kerámia és üveg edényeket, bélyeges téglákat, fém eszközöket is találtak.

Dr. Bartus Dávid az idei feltárások kapcsán hozzátette, szenzációs lelet került ismét elő, mégpedig az egyik medencéből, a szennyvizet kivezető ólom vízvezetékcső, mely több mint 3 méter hosszan, épségben megmaradt.

A legközelebbi nyílt napra szeptember 17-én a kulturális örökség napján kerül sor!