Mix 2018. 12. 13.

Kárpát-medencei kapcsolatokat építettek a komáromi egyetemisták

Közelmúltban a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának Érték /választás – helyünk és szerepünk a világban című konferenciáján vettek részt a Selye János Egyetem hallgatói.

A konferencia december 7. és 9. között zajlott a Bükk szívében, Egerben. A konferencián elsősorban a külhoni magyar értelmiségi fiatalokat szólította meg. A hétvége folyamán olyan neves, és méltán elismert személyek vállalták az eszmecserét, mint Orbán Balázs miniszterhelyettes, Berecz István, a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője, Miklós Edit, a Magyar Sí Szövetség elnöke, olimpiai bajnok síelő, Bogárdi Szabó István, református püspök, Dr. Velkey György, főigazgató és Vertán György, igazgató. A konferencián tiszteletét tette Potápi Árpád János államtitkár úr is.

A konferencián olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy milyen elvek mentén keressük értékeinket, magyar értékeink hol helyezkednek el Kárpát – medencei és európai viszonylatban. Kulcsmondattá vált a hétvégén, hogy a hagyományokat, a régi értékeket nem ápolni – hiszen nem beteg –  hanem megélni, átélni kell.

Mi, a Vajdaságból, Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról érkezett fiatalok megtapasztalhattuk, hogy, habár több határ és akadály választ el minket, testvérek vagyunk, értékeink és érdekeink közösek. A hétvégén értettem meg igazán Koltay Gergely szállóigévé vált gondolatát: „Jó volt, jó és jó lesz magyarnak lenni”.

(Vadkerti Bálint)