Város 2017. 07. 08.

Kérdőív a városi buszozással kapcsolatban

Jelenleg az Arriva busztársaság működteti városunkban a tömegközlekedést, azonban a velük kötött szerződés hamarosan lejár. Hogy melyik vállalattal és milyen feltételek mellett kötnek szerződést a következő 10 évre, az az év végéig dől el. Addig is a városi hivatal szeretné felmérni a lakosok véleményét, elképzelését a buszos közlekedéssel kapcsolatban, ezért egy online kérdőívet készített. Szeretné ugyanis a lakosok igényeihez is igazítani az új közbeszerzést.

A Deutsche Bahn leányvállalatával, az ARRIVA-val három és fél évre kötöttek szerződést; az önkormányzat közbeszerzés során választja ki az új szolgáltatót az ősz folyamán. A tervek szerint most egy hosszabb, tízéves időszakról szól a verseny. Így ugyanis nem csak a személyek szállítása, hanem egyéb fejlesztések is elvárhatók a szolgáltatótól, ami segíthet a körülmények javításában és a géppark megújulásában.

A lakosok igényeinek felmérésére készült egy online kérdőív, amelyben kifejthetik elképzeléseiket a tömegközlekedéssel kapcsolatosan. A kérdőív IDE KATTINTVA érhető el.

Az utazási szokások és a piaci helyzet is változott az elmúlt évek során. Négy év alatt 60 ezerrel csökkent a jegyet váltók száma a négy városi járaton, azonban tavaly még mindig 243 ezer utazás volt. A városnak egyre drágább a fenntartás, ugyanebben az időszakban 161 ezer euróról 214 ezer euróra emelkedett a hozzájárulás. Jelenleg négy jármű szolgálja a komáromiakat: egy 26 éves nagyobb, kettő 3 éves közepes, és egy 16 éves kisebb méretű autóbusz.

„A jól szervezett tömegközlekedés egy modern város alapja, azonban nem tekinthetünk el a körülményektől, például az olcsó taxiszolgáltatás hatásától a rendszerre. A város igyekszik javítani a körülményeken, pályázati pénzből felújítani a központi buszpályaudvart, hirdető cégek bevonásával felújítani a buszmegállókat, digitális panelekkel felszerelni az állomásokat. Ugyancsak egy beadvány része egy elektromos busz is, amely Komárom északi és déli része közt közlekedne” – mondta el Keszegh Béla alpolgármester.

„Komáromban egyre nagyobb a forgalom, egyre nagyobb gond a parkolás. Remélhetőleg egyre többen választják majd a jövőben a városi buszozást, ami egyben környezetbarátabb utazási forma.”

„Mielőtt meghirdetjük a közbeszerzést, kielemezzük az előző év adatait, megvizsgáljuk más városok hatékony rendszereit, illetve iránymutató lesz a komáromiak véleménye. A következő 10 éves időszaknak erre kell épülnie, mivel egyre nagyobb a forgalom, egyre nagyobb gond a parkolás. Remélhetőleg egyre többen választják majd a jövőben ezt a környezetbarátabb utazási formát” – tette hozzá Keszegh Béla.