Kultúra Dél-komárom 2019. 07. 04.

Kezdődik az új múzeum építése

Az intézmény a volt mezőgazdasági kombinátba költözik. A témában tegnap délelőtt, a terület műszaki átadásával egy időben tartott sajtótájékoztatót térségünk országgyűlési képviselője Czunyiné dr. Bertalan Judit, valamint dr. Molnár Attila polgármester. 

– A projekt célja egyfelől az egykori római település, Brigetio területén feltárt leletek interaktív bemutatása, valamint egy innovatív, esztétikus, a XXI. század követelményeinek megfelelő épület és bemutatótér kialakítása. Másfelől pedig, hogy a leleteknek jelenleg helyet adó Komáromi Klapka György Múzeum korszerű épületbe költözhessen – kezdte mondandóját dr. Molnár Attila polgármester.

A városvezető hozzátette, a beruházás során visszaállítják az emeletes épület eredeti homlokzati megjelenését, felújítják a tetőszerkezetet, kicserélik a tetőt, gondoskodnak az utólagos víz- és hőszigetelésről. Sor kerül az összes nyílászárót cseréjére, parkolókat építenek ki, az épületet pedig akadálymentessé alakítják.

A földszinten kap helyet az állandó római kori kiállítás, az időszaki kiállítást bemutató látógatóterem, installációs raktár, turisztikai bemutatótér, iroda, valamint egy ajándék-tárgyak értékesítésére szolgáló helyiség, de lesz kávéház és a gyerekek szórakoztatását szolgáló játék-kuckó is.

– Az emeleten irodákat és további kiállítóhelyiségeket, a tetőtérben pedig előadótermeket alakítanak ki a szakemberek. Ide költözik az ELTE régészeti tanszékének tudásközpontja is, így városunk hamarosan felkerül az egyetemi városok térképére is – zárta gondolatit dr. Molnár Attila.

Czunyiné dr. Bertalan Judit úgy fogalmazott, fontos, hogy az ókori limes hazai szakaszának Aquincum melletti legfontosabb települése, Brigetio tárgyi emlékei végre méltó bemutatóhelyet kapnak. A beruházás mérföldkő Komárom turisztikai vonzerejének növelésében, hiszen olyan helyszínt, programot tud a város az ide érkezők elé tárni, mely európai szinten is megállja a helyét.

A munkálatok várhatóan jövő nyárra fejeződnek be.

(komarom.hu)