Sport Dél-komárom 2024. 07. 09.

Kijutott az olimpiára a Dél-Komáromban edző új úszócsillag!

Június óta óriási büszkeséggel töltötte el a magyar úszósportot, amikor a mindössze 15 éves Jackl Vivien két érmet is nyert első Európa-bajnokságán. Az arany- és ezüstéremmel gazdagodó tatabányai lány, aki két számban is indul az olimpián, már most a sportág új csillagaként tündököl. Mindez azonban nem jöhetett volna létre edzője, Kocsis Márta támogatása nélkül, aki a kezdetektől fogva mellette áll.

Kocsis Márta elmesélte, hogy Vivien tehetsége már négy és fél éves korában megmutatkozott. Elmondása szerint már akkor látszott, hogy nagyon jó a vízfekvése, szerette a vizet és hamar megtanulta a négy úszásnemet. Rögtön kitűnt a kortársai közül.

Az olimpiáig vezető út sűrű programot tartogat számukra. Az ifjúsági Európa-bajnokságra Vilniusba utaznak, ahol Vivien már harmadik alkalommal vesz részt, bár még mindig serdülőkorú. Kocsis Márta elmondta, hogy július 8-tól edzőtáborban készülnek, majd július 29-én indulnak a négyszáz vegyes versenyszámban, július 30-án pedig az 1500 gyorson.

A dél-komáromi Brigetio Gyógyfürdő falai között készültünk fel a nagy napra, ahol a friss Európa-bajnok úszó és edzője is megosztották velünk gondolataikat és terveiket. Turi Bálint, a gyógyfürdő ügyvezetője is gratulált a nagyszerű eredményekhez, kiemelve, hogy Vivien és Márta milyen kemény munkát végeztek.

A párizsi körülményekkel kapcsolatban Kocsis Márta elmondta, hogy előre elutaznak, hogy Vivien megszokja a helyszínt és az uszodát. Bár sokan már most éremesélyesként tekintenek rá, nem szeretne jóslatokba bocsátkozni. Elmondta, hogy ő nem látja olimpiai aranyérmesként, hanem azzal foglalkoznak, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából. Elmondása szerint óriási eredmény, hogy ilyen hatalmas egyéni csúcsot és A szintet úszott.

Az Európa-bajnokság után egyértelművé vált, hogy Vivien a párizsi olimpián is nagy esélyekkel indul, két számban is. Kocsis Márta arról számolt be, hogy a felkészülés az olimpiai számokra nem igényel különleges edzésmódszereket, mivel a két szám hasonló előkészületeket kíván. Kocsis szerint szerencsére a két számra való felkészülés nagyon hasonló, az első hozza magával a másikat, így nem kell másképpen edzeniük.

Kocsis Márta szerint az eddigi eredmények már önmagukban is hatalmas sikerek, és innentől minden további eredmény csak bónusz. Megerősítette, hogy mindent meg fognak tenni az olimpián, de nem szeretne jóslatokba bocsátkozni, eddig sem tett ilyet. Hozzátette, hogy nem hiszi, hogy olyasmin kellene gondolkoznia, hogy mi lenne ha, és meg fogják látni, hogyan teljesít Vivien a reggeli előfutamban.

Az olimpiai részvétel már önmagában is hatalmas teljesítmény, de Jackl Vivien és Kocsis Márta nem állnak meg itt. Minden edzés, minden verseny újabb lépés egy még fényesebb jövő felé, ahol a cél nem más, mint a legjobb formájukat hozni és élvezni a versenyzés örömét.

(A kemma.hu cikke alapján)