Régió 2014. 10. 22.

Nem szállította el a mentő a 2 hónapos kislányt, elhunyt

A két hónapos csecsemőnek, akit a komáromi kórházban kezeltek, nem adatott meg kivárni, hogy átszállítsák egy specializált kórházba és elhunyt. Állítólag három hosszú órán át nem találtak módot arra, hogy a súlyos állapotban lévő kislányt átszállítsák a 100 kilométerre lévő Pozsonyba.

A kislány állapota, aki több vele született betegségben szenvedett, a kora esti órákban hirtelen romlani kezdett. A légzőszervi leállás volt az oka, amiért a szolgálatban lévő orvosnő azonnali átszállítását kérte a csecsemőkre szakosodott kórházba.

Felszerelés nélküli mentőautó

„17 óra 37 perckor kértük a kerületi operációs központtól, hogy biztosítsák a beteg átszállítását.” tájékoztatott Csergerová Marta, a kórház szóvivője. Három órán keresztül a kórházba, információink szerint, egyetlen mentőautót küldtek. Mivel a mentőautó nem volt felszerelve egy légzőszervi leállású két hónapos csecsemő szállítására, ezért üres ment el.

„Annak ellenére, hogy a kerületi operációs központtól ismételten kértük a beteg átszállítását, erre nem került sor. A csecsemő 20 óra 45 perckor elhunyt,” teszi hozzá a szóvivő. Történt mindez a 30 hívás ellenére, melyeknek állítólag nyoma van a kerületi operációs központban.

Kedvezőtlen körülmények

A pozsonyi és a besztercebányai speciális mentőknek, melyek felszereltek gyerekek szállítására, az adott időben kiszállásuk volt, állítólag ezért nem küldhették ki őket Komáromba.

Komáromban van olyan terület, ahol a mentőhelikopterek leszállnak. A kislánynak azonban nem volt ideje megvárni a légi átszállítás sem. „A pilóta ellenőrizte az időjárási körülményeket és azok, sajnos, nem voltak megfelelőek, ezért elutasították a felszállást.” állítja Turočeková Zuzana, a légi mentők szóvivője.

Valahol végzetes hiba történt

A mentőszolgálat operációs központja az esetről csak annak kivizsgálása után nyilatkozik. „Az ilyen átszállítást nagyon jó elő kell készíteni logisztikailag, amire az operátorok mindig törekszenek. Egy ilyen beteget a kórháznak is fel kell készítenie a szállításra,” gondolja Chmel Boris, az operációs központ szóvivője.

Az egészségügyi minisztérium állítja, hogy az elsődleges és a másodlagos betegszállítás biztosított. A komáromi eset azonban másról tanúskodik. „Valószínű ez egy egyedi eset, amikor ilyen hiba történt, és a rendelkezésre álló információk alapján az egészségügyi minisztérium kezdeményezni fogja az Egészségfelügyeleti Hivatalánál az eset kivizsgálását,” tájékoztatott Čižmáriková Zuzana, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

(Szerző: Drahu Dobrovicsová, fotó: illusztráció)

Szólj hozzá!