Kultúra Dél-komárom 2019. 03. 18.

Klassz is, jazz is – koncert a zeneiskolában

Ez év elején vehette át a Komárom Város Kultúrájáért Díjat a dél-komáromi Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola énektanára, Chrisztu Olympia, aki immár hetedik alkalommal lesz a házigazdája a címben jelölt programnak. A koncert holnap délután 17.30-kor kezdődik az intézmény Egressy termében.

Az esten a budapesti Bartók Béla Konzervatórium és a helyi zeneiskola növendékei lépnek fel.

A hangversenyen a rendezvény elnevezéséhez hűen, klasszikus és könnyűzenei-, leginkább dzsessz-standardok csendültek fel várhatóan nagy sikerrel.

A dzsessz megszületése legfőképp egy városnak, New Orleansnak köszönhető. Minden dzsessz-stílus legfontosabb jellegzetessége az improvizáció: az előadók sokszor rögtönzött szólót játszanak vagy válaszolgatnak egymás játékára (kérdés-felelet), de az improvizáció a kíséretben és a zene egyéb dimenzióiban is fellelhető.

Gyökerei a nyugat-afrikaiak kulturális és zenei kifejezésmódjában, az afroamerikai zenei hagyományokban (például blues, ragtime), valamint az európai katonai zenekarok zenéjében találhatóak meg. A 20. század elején az amerikai fekete közösségekből indult ki és az 1920-as évekre vált nemzetközileg is ismertté. Innentől kezdve fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással volt és van a többi zenei irányzatra is.

A dzsessz több mint száz éves történelme során mindig újabb és újabb stílusok születtek, amelyekhez sajátos hangszerelés, harmóniai- és ritmikai eszköztár vagy zenei felfogás kapcsolódott. A műfaj jellemzője, hogy reflektál egyéb könnyűzenei stílusokra és a komolyzenére is, ezek stílusjegyeit beépíti, felhasználja.