Kultúra Dél-komárom 2022. 10. 12.

Klebelsberg Kuno szobrát avatták fel Dél-Komáromban

Magyarország legnagyobb hatású kultúrpolitikusának mellszobrát október 11-én a Jókai ligetben, a Járásbírósággal szemben közösen állította fel az Endresz Csoport Egyesület és Komárom Város Önkormányzata.

Arlett Tamás az Endresz Egyesület elnöke elmondta, Komáromhoz számtalan jeles személy kötődik, itt hunyt el I. Valentinianus római császár, itt született V. László király, Jókai Mór, és itt harcolt Klapka György.

Klebelsberg pontosan száz éve lett Dél-Komárom országgyűlési képviselője, 1922-ben, a szétszakítás sokkja után kapta meg a helyiek bizalmát és fáradhatatlanul dolgozott, a magyar remény szimbólumát építette fel. Általa a nyolcutcás városrészből egy virágzó város lett.

Dél-Komáromban a mai Petőfi Sándor Általános Iskola, valamint a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületének létesítése is az ő nevéhez fűződik, továbbá az ő idejében emelték a Járásbíróság épületét és a jelenlegi Városháza épületét, valamint a máig eredeti funkciója szerint üzemelő filmszínházat, a Jókai mozit.

Klebelsberg további érdeme, hogy a magyar kultúra és oktatás területén olyan alapokat fektetett le, amelyekre máig lehet építeni, és tevékenységével a város, Dél-Komárom építéséhez azt az esszenciát adta, mely egyedivé, különlegessé, irigylésre méltóvá tette – zárta gondolatait Arlett Tamás.

A szobrot, – a budapesti Endresz László szobrászművész alkotását – Arlett Tamás, dr. Molnár Attila városunk polgármestere és Molnárné dr. Taár Izabella, a Komáromi Járási Hivatal elnöke leplezte le. Az ünnepség koszorúzással zárult.

(Forrás: komarom.hu)