Mix Dél-komárom 2021. 04. 09.

Klímabarát tanösvény létesült Dél-Komáromban

Az információs pontok olyan helyeken kerültek felállításra, ahol korábban a dél-komáromi önkormányzat energetikai beruházást és felújítást hajtott végre. A táblák más szemszögből igyekeznek bemutatni az egyes fejlesztéseket.

Az információs felületeken nem csupán a beruházások leírása olvasható, de feltüntetésre került számos, az adott fejlesztéssel kapcsolatos környezetvédelmi információ is. Például az, hogy milyen mennyiségű üvegházhatást előidéző gázkibocsátást takarítható meg az adott innovációval – tájékoztatott Havran-Tóth Bernadett a város környezetvédelmi referense.

Az első tábla a bölcsődénél kapott helyet. A nevelőintézetet szigetelték, a tetejét pedig napkollektorokkal látták le. Az objektum így nem csupán megszépült, de energiahatékonysága is növekedett.

A Jókai ligetben található pont a fák és az erdők fontosságára hívja fel a figyelmet. A növényzet jelentős mennyiségű szén-dioxidot nyel el, ezért kimagaslóan fontos a klímacélok elérésének érdekében.

A Jókai Mór Gimnázium energetikai korszerűsítése tavaly év végén fejeződött be. A munkálatoknak köszönhetően mintegy 200 tonna szén-dioxid kibocsátás takarítható meg. Az intézmény mellett található tábla az épület tetejére szerelt napelemekre is felhívja a figyelmet. A technológia segítségével a gimnázium megújuló energiaforrást is használ.

A Brigetio Gyógyfürdő főbejárata előtti információs pont a környezetbarát építőanyagokról, a napenergia és a geotermikus energia jelentőségéről nyújt tájékoztatást.

– A turisztikai létesítmény bejáratánál olyan egyedülálló, napenergiát hasznosító térkövezést alkalmaztak, mely újrahasznosított anyagokból készült – magyarázta Havran-Tóth Bernadett.

A klímastratégia egyik alappillére a városi közlekedés zöldítése volt. Ezért került a következő tábla a Bem utcába, az elektromos töltőállomás, valamint a most épülő közösségi kerékpárkölcsönző helyszínére.

A tanösvény utolsó tábláját a Brigetio Látógatóközpont és a Gesztenyés Óvoda között találjuk. Az információs felület a hulladékgazdálkodást, és az újra hasznosítás folyamatát mutatja be.

A felületeket QR-kódokkal is ellátták, melyek a zoldkomarom.hu internetes oldalra vezetik az érdeklődőket, ahol további ismereteket, információkat kaphatnak az érdeklődők Dél-Komárom klímastratégiájáról. A környezetvédelmi referens felhívta a figyelmet egy hat kérdésből álló kvízre is. A fenti honlapon elérhető, külön az alsós, a felsős és a felnőtt korosztály számára összeállított kérdéssor szintén városunk klímacéljaihoz kapcsolódik.

(Forrás: komarom.hu)