Mix Dél-komárom 2018. 03. 22.

Komáromba érkezik a közel 150 éves Lajta hadihajó

A Lajta Múzeumhajó április 8-tól 10-ig Komáromban, a Monostori Erőd Dunai kapujánál horgonyoz majd le – adta hírül a Komáromi Városi Hivatal Facebook oldala. Hamarosan így testközelből ismerhetjük meg az utolsó gőzmeghajtású monitorhajót, amely a Dunát védte a világháborúkban.

A LAJTA monitor nem csupán egy öreg hajó a múltból. Testvérhajójával, a MAROS-sal együtt már születése pillanatában nagy nemzetközi érdeklődés fogadta, megépítésük ma is méltán kelt elismerést.

Az Egyesült Államokban 1862-ben megszületett egy teljesen új elveken alapuló haditechnikai eszköz, a monitor típusú hadihajó, és mindössze tíz év múlva, 1872-ben már Magyarországon is elkészült és szolgálatba állt annak a Duna-medence sajátos vízjárásához és mederviszonyaihoz igazított változata.

A Lajta és a Maros monitorok voltak a világ első olyan folyami monitorai, amelyek ilyen kis merülés mellett ilyen erős páncélozottsággal, nagy tűzerővel rendelkeztek, és amelyeken Coles féle lövegtorony volt.

Ez a hajópáros volt Európában az első folyami monitor, az osztrák-magyar hadiflottában pedig az első tisztán fémből készült páncélos, kizárólag gőzgéppel mozgatott, vitorlázat és kötélzet nélküli hadihajó.

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre és 1876. december 8-án esett át a tűzkeresztségen, amikor testvérhajójával együtt tűzpárbajt vívtak az akkor még török kézben lévő Belgrádi erőddel. A hajó több alkalommal került bevetésre az első világháború időszakában. 1918-ban – 46 év hadi szolgálat után – azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több, mint 70 évig a folyami kavicskotrásban elevátorhajóként látták hasznát.

(lajtahajo.hu, Szia Komárom)