Város 2024. 05. 27.

Komáromba látogatott Richard Raši miniszter és Michal Kaliňák államtitkár

Május 27-én, hétfőn Komáromba látogatott Richard Raši miniszter, Michal Kaliňák államtitkár és a régiófejlesztési minisztérium (MIRRI) vezetői. Különféle találkozókat tartottak városunkban, amelyeknek elsődleges célja az volt, ismertessék a különféle pályázati lehetőségeket. A nap végén meglátogatták városunk nevezetességeit, kiemelten azokat, ahol uniós forrásból történt egy-egy fejlesztés a közelmúltban.

A délelőtt folyamán a járás polgármestereivel találkoztak a Tiszti pavilonban, majd az Érsekújvár-Komárom fejlesztési projekt (UMR) képviselőivel tárgyaltak. A találkozók kiemelt témája a pályázati források voltak, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a térség fejlődéséhez.

A Tiszti Pavilon dísztermében tartott megbeszélést követően a tárcavezető ismertette az új minisztériumi pályázat részleteit. A 20 milliós keretből 4 millió euró irányul majd a köztéri biztonság növelésére, 16,25 millió pedig az „okos” városok és régiók fejlesztésének ösztönzésére. A támogatásra nemcsak a községek és városok, de a megyei önkormányzatok és az érdekelt egyesületek is pályázhatnak. Legfeljebb 185 ezer eurónyi, vissza nem térítendő támogatásra tarthatnak igényt. A pályázati lehetőség elsősorban a digitális megoldások és az információs technológiák önkormányzatok általi használatára irányul, amelyek segítenék a közbiztonságot.

Délután Raši miniszter ellátogatott a Pons Danubii által működtetett, nemrég nyílt Innocentrumba is, ahol a határon átnyúló pályázati források (Interreg) volt a téma (fotóinkon).

Végül minisztérium vezetése meglátogatta a komáromi erődöt, ahol szintén uniós forrásból új turisztikai iroda nyitotta meg kapuit a közelmúltban. Megnézték az erőd hajdani lőporraktárában nyílt hajógyártáshoz kötődő kiállítást, és találkoztak a hajógyár jelenlegi ügyvezető igazgatójával. Ellátogattak a Vág-parti csónakházba, majd a Monostori híd pilonjának tetejéről nézték meg a komáromi térséget.

Forrás: sajtóhír, Új Szó