Mix 2021. 01. 28.

KOMVaK: 1,9 millió eurós siker

A komáromi vízműnek az utolsó pillanatban sikerült elérnie, hogy ne kelljen visszafizetnie 1,9 millió eurót egy korábban megítélt pályázati támogatásból. Ez óriási terhet jelentett volna a városi tulajdonú vízügyi társaság, és ezáltal Komárom számára is.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium még 2016-ban indított eljárást a komáromi víz- és csatornázási művekkel szemben a csallóközaranyosi csatornázás kiépítése kapcsán. Erre a projektre 9,2 millió támogatást kapott a vízmű, ennek egy részét, 1,9 millió eurót követelt vissza a minisztérium a beruházás túlárazására hivatkozva. Ez még a KOMVaK előző, sokat bírált vezetése idején történt, és a beruházást a régi vezetés „kedvence”, a vállalat ellen végrehajtást kezdeményező HASS vállalat végezte.

Ruman Patrik, aki 2017 óta áll a KOMVaK élén, elmondta, az utolsó pillanatban sikerült elérniük, hogy mégse kelljen visszatéríteni a kamatokkal együtt csaknem 2,3 millió euróra rúgó összeget. Erről a pénzügyminisztérium hozott végleges döntést. Hozzátette, hivatalba lépése óta folyamatosan a megoldáson dolgoztak, több hatóságnál, több szinten is próbáltak érvelni a visszatérítés ellen. Hozzátette az előző vezetés hatalmas adósságokat hagyott maga után, amelyeket az új vezetés folyamatosan felülvizsgált, átdolgozott, ennek következtében csökkentek a magas kamatlábak, a bírságok, a késedelmi kamatok, a kiadott végrehajtásokat visszavonták és a kötelezettségek kifizetései is megtörténtek. A vezetés által meghozott szisztematikus és fokozatos intézkedések bevezetése után a vállalat több millió eurót takarított meg.

(PR)