Város 2015. 02. 06.

A KOMVaK Rt. igazgatótanácsának sajtónyilatkozata

A KOMVaK Rt. igazgatótanácsa 2015. február 4-én elolvasta Komárom város vezetőségének álláspontját, amit a város honlapján jelentetett meg azután, hogy befejeződött az 1408/2015 szám alatt futó zálogjog regisztrációja (közjegyzők központi zálogjog nyilvántartása).

A megjelent állásponthoz fontosnak tartjuk megjegyezni:

Komárom városának, mint a nyilvános vízvezeték tulajdonosának régóta tartó problémát okozott a minőségi ivóvíz biztosítása Kaván, Komárom egyik településrészén. A komáromi Közegészségügyi Hivatal több levelet is küldött Komárom városának ebben a témában.

2013-ban a helyi ivóvízforrás minősége, melyből a KOMVaK Rt. a helyi lakosságot ivóvízzel látott el, folyamatosan romlott. A közegészségügyi hivatal az ivóvíz minőségének kedvezőtlen eredményeinek jegyzése után felszólította az ivóvíz biztosítóját, hogy azonnali hatállyal orvosolja a helyzetet.

A KOMVaK Rt. az ivóvíz rohamosan romló minőségének értékelése után és mivel tudatosította, hogy a rossz minőségű ivóvíz komoly egészségügyi rizikót jelent, kénytelen volt befektetési lépéseket tenni, mellyel végleg visszafordította a tömeges egészségügyi problémák előfordulását és a hivatalos tilalmat, ill. az ivóvíz leállítását, valamint a komoly pénzbüntetéseket az állami felügyelőség oldaláról.

Mivel Komárom városa ezzel a komoly kérdéssel nem foglalkozott, ezért a KOMVaK Rt. kénytelen volt ezt a befektetést anyagi lehetőségeink hiánya miatt az építési vállalkozóval ütemezett részletfizetési tervvel megoldani.

* a közjegyzői beírásra 2015. január 20-án került sor. Az említett dátum előtt az igazgatótanács elnöke és a társaság igazgatója többször kértek találkozói időpontot a polgármestertől, ám erre mostanáig nem került sor a város polgármesterének sok elfoglaltsága miatt.

* az igazgatótanács a zálogjogról szóló határozatot a társaság érvényes alapszabályzata szerint írta alá és ezt a tényt nem volt szándékában elhallgatni.

* a zálogjog bejegyzése a kötelezettségvállalás biztosítására megszokott üzleti eljárás.

* a társaság igazgatótanácsa meg van győződve arról, hogy az építést végző cég követelése ugyanúgy, mint eddig az előre megegyezett időpontokban törlesztve lesz. Erről a tényről tájékoztatni fogjuk a városi képviselőket a 2015. február 10-re tervezett találkozónkon a társaságunk székhelyén.

Mivel üzleti tevékenységünket az érvénybe lévő Kereskedelmi Törvénykönyv értelmében végezzük, és mivel részvénytársaságként vagyunk bejegyezve, ezért a társaság legfelsőbb irányítószervének, azaz a közgyűlés határozatai alapján fogunk eljárni.

Az igazgatótanács tagjai Komárom városától mostanáig nem kapott olyan kérelmet, hogy foglaljon állást ehhez a helyzethez.

Meg vagyunk győződve arról, hogy a város vezetése véleményének ilyenfajta értelmezése negatívan befolyásolhatják a társaság üzleti kapcsolatait.

Az érintettektől kérjük, hogy fontolják meg az ilyenfajta eljárás helyességét és meg vagyunk győződve arról, hogy sor kerül a találkozóra, valamint a vélemények magyarázatára Komárom városa és a KOMVaK Rt. között.

A KOMVaK Rt. igazgatótanácsa

Az eredeti, szlovák nyelvű nyilatkozat ITT olvasható.