Város 2017. 02. 14.

KOMVaK: “Vissza akarjuk nyerni a komáromiak bizalmát”

Az év elején teljes személycsere volt a vízgazdálkodási vállalat (KOMVaK) igazgatótanácsában, mindhárom korábbi tag lemondott. Az új vezetés elnöke Mgr. Ruman Patrik lett, akit február elejétől egyben a vállalat ügyvezető igazgatójának is kineveztek. Őt kérdeztük a legfontosabb fejleményekről.

Miért volt szükséges összevonni az igazgatótanácsi és az ügyvezetői posztot?
Korábban az igazgatótanács heti egy alkalommal ült, így hozták meg a fontosabb döntéseket, amit az igazgatónak kellett végrehajtani. Ez egy rugalmatlan megoldás volt, mivel a mostani helyzetben nem lehet úgy dönteni, hogy hetente pár órát foglalkozunk a céggel. Ezért is vettük át azt a modellt, amit sok más részvénytársaságban használnak.

Az vezetés tagjainak múltjával kapcsolatosan érkeztek kritikák.
A KOMVaK körül az elmúlt években mindig viharos volt a levegő, így nem lep meg. Nincs rejtegetni valónk, de a személyeskedő bekiabálásokra nem akarunk reagálni, mi a szakmai részre figyelünk, hiszen rengeteg a munka.

Mi a legsürgősebb teendő?
Sajnos számtalan rendszerhiba van a cégnél és akadtak korábbi rossz döntések is, amit most nyög a vállalat. Az utolsó nagy fejlesztésekbe erőn felül vágtak bele, ami most nagy terhet jelent, majd ezt egy előnytelen jelzáloggal kezelték. Elmaradt az újítás a cég irányításában és a vezetékek felújítása se kapott kellő figyelmet, így gyakoriak a javítások. Rossz emberközi kapcsolatok és a városi hivatallal is gyakran zűrös volt a viszony.

Mivel kezdik?
A problémás jelzálog kezelése prioritás, kemény tárgyalások után remélhetőleg ez egy hagyományos hitelre váltható. Pontos képet kell kapnunk, a megfelelő módon átvilágítani a vállalatot, hogy működőképes üzleti modellre váltsunk. A kiadásokat pedig lefaragni mindenhol, ahol csak lehet, beleértve a vezetést is. Most ügyvezetőként a korábbi ügyvezetői fizetés harmadát kapom, mivel ezzel is példát akarunk mutatni.

Lesz privatizáció? Szükséges lesz külső befektető?
A mostani vezetés mindhárom tagja határozottan ez ellen van, egyik lehetőséget sem tartja elfogadhatónak.

Változik a víz ára?
Az árregulációs hivatal tavaly azt jelezte, hogy lesz változás. A miniszterelnök viszont kijelentette, hogy maradnak a tavalyi árak. Várjuk a fejleményeket és folyamatosan tájékoztatjuk a lakosokat. Vissza szeretnénk nyerni a komáromiak bizalmát.

Szólj hozzá!