Város 2020. 05. 06.

Konténerek széthelyezése helyett házhoz megy a hulladékszállító-jármű

Május és június folyamán Komárom városa ingyenesen biztosítja a zöldhulladék és nagyméretű lomhulladék elszállítását gyűjtő gépjárművekkel.

„Korábban a város ötvenkét pontjára nagyméretű konténereket helyeztünk ki, melyekbe a lakosok a házuk körüli zöld hulladékot, illetve azokat a nagyméretű háztartási lomhulladékokat helyezhették el, amelyek méretük miatt a hulladékszigeteken használatos szemétgyűjtő konténerekbe nem fértek bele,” írja Komárom alpolgármestere, Varga Tamás.

Sokan, azonban nem vették figyelembe hogyha megtelt a konténer vagy a lakosok nem tartották be azt a szabályt, hogy a zöld hulladékra kiállított nagyméretű konténerbe csak kerti zöld hulladékot rakhatnak. „Egy ilyen „nagytakarítás” a városnak majdnem 100 ezer eurójába került. Szeretnénk a jövőben a lomtalanítással kapcsolatos problémákat megelőzni és a város tisztasága, a lakosság egészsége és kényelme, valamint a költségek csökkentése érdekében bevezetni, hogy előre megadott időpontokban közvetlenül a házak elé menjen a hulladékszállító-jármű, mondja Varga Tamás.

A lomtalanítás anyagai közé nem tartozik: szelektív hulladék (papír, műanyag+fém+TRI, üveg), veszélyes hulladék, elektronikai hulladék (hűtő, mosógép, mikró, TV stb.), akkumulátor, olaj, gyógyszer, festék, gumiabroncs, építési-bontási hulladék. Ezek NEM lesznek elszállítva!

Komárom városa kéri a lakosokat, hogy az elszállítandó hulladékot a gyűjtés napján legkésőbb reggel 8.00 óráig helyezzék el az ingatlanok elé oly módon, hogy ne akadályozza a közúti forgalom zavartalanságát és biztonságát, de a gyűjtő gépjárművel megközelíthető legyen.

A faleveleket, a fűnyesedékeket és a gyomot 110/120 literes zsákba kell belehelyezni. Gallyak, ágak max. 1 m hosszúságig, max. 5 cm átmérőig legyenek kötegelve. A gyűjtőjárat minden utcában csak egyszer halad el. Kérjük (ha lehetséges) a polgárok együttműködését a megsemmisítendő hulladék berakodásánál.   Továbbá, kérünk mindenkit, hogy a kikészített hulladékot illetéktelen személyeknek ne engedjék elszállítani. Az ingatlanok elé a kihelyezett hulladékért a tulajdonos a felelős. A tavaszi takarítás alatt és után, az el nem szállított hulladékot (mindazt, ami a fentebb felsorolt kategóriákba tartozik) el kell távolítani a közterületről. A közterület tisztaságát és a rend betartását a Komáromi Városi Rendőrség fogja ellenőrizni.

Lomtalanítási ütemterv a kertészeti övezetekben, a családi házas övezetekben, a városhoz tartozó településekben és a tömbházas övezetekben ITT található.