Város Dél-komárom 2020. 06. 26.

Közel 1000 tanuló nyári foglalkoztatását támogatják a megyében

A Brigetio Gyógyfürdőben tartottak tájékoztatót az induló programról.
Idén is közel ezer tanuló nyári foglalkoztatását támogatja a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal – mondta dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott a Brigetio Gyógyfürdőben június 25-én, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

A kormány idén is jelentős forrást – 3 milliárd forintot – szán a diákmunkára, Komárom-Esztergom megyében több mint 830 diák kap arra lehetőséget, hogy dolgozni tudjon. Fontos, hogy a 16 és 25 év közötti diákok tudnak munkát vállalni, illetve azok a fiatalok, akik hallgatói, tanuló jogviszonnyal rendelkeznek. A diákok jelentkezhetnek a Kormányhivatalok Foglalkoztatási osztályain, vagy éppen annál a foglalkoztatónál, akinél a korábbi években is dolgoztak.

A kormánymegbízott hozzátette: fontos, hogy a fiatalok korai munkatapasztalatot szerezzenek, amit a későbbiekben kamatoztatni tudnak a munkaerőpiacon. A strand és élményfürdő kategória a legnépszerűbb a fiatalok körében, de szeretnek az önkormányzati hivataloknál is munkát vállalni, ahol olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek mindannyiunk számára fontosak lehetnek a jövőben.

Dr. Molnár Attila polgármester kiemelte, örül, hogy a Brigetio gyógyfürdő lehetett a házigazdája az induló megyei diákmunka programról szóló tájékoztatónak. Komárom természetesen idén is csatlakozott a programhoz. Az önkormányzat több intézkedéssel is igyekszik megszólítani a fiatalokat, ezek közül a polgármester kiemelte a komáromi diákok városi utazásának támogatását, a kelengyepénz juttatást, a bérlakás programot, a CSOK-hoz kötődő kedvezményes telekvásárlási lehetőséget, vagy épp az első házasságot kötők támogatását. Ebbe a fiatalokat segítő támogatás-sorozatba nagyon jól illeszkedik a nyári diákmunka lehetőségének a biztosítása is, hiszen elősegíti a szabadidő hasznos eltöltését és persze a munkatapasztalatok megszerzését. Komárom biztosítja a hátteret. Az idei szezonban városunk azokat a munkahelyeket kínálja elsősorban, melyeket szabadban lehet végezni: a Brigetio Gyógyfürdőben, de a Monostori erődben is kínálnak lehetőséget, és a múzeum régészeti feltárási munkáiba is be lehet kapcsolódni, valamint lehetőség van a Városgazda Kft-nél, a városüzemeltetés területén is diákmunkát vállalni.

Radics Török Tímea a gyógyfürdő ügyvezetője hangsúlyozta, már korábbi években is fogadtak és most is várják a diákmunkára jelentkezőket. Változatos munkaköröket kínálva, a medenceőri, csúszdaőri feladattól kezdve a kertészeti munkán át akár az adminisztrációs munkákig.

Nagyné Zölde Mónika a Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője elmondta, hogy nagyon népszerűek a diákmunka kezdeményezések. A program hazai finanszírozású. A nyári diákmunka keretében több mint ezer diákot tudnak kiközvetíteni. A megye foglalkoztatóinál, elsősorban önkormányzati területen kaphatnak munkát a diákok. Nagyon sok fiatal adminisztratív feladatokat végez, illetve az önkormányzati fenntartású intézményekben helyezkedik el. A diák nyári foglalkoztatását kívánják megvalósítani tehát a közigazgatás, de a mezőgazdaság, vendéglátás és turizmus területén is. Olyan nagy turisztikai látványosságokkal bíró városban, mint Komárom, népszerű a vendéglátás, a turizmus és idegenforgalom területe a diákok körében.

A támogatás előfeltétele a nyilvántartásba vétel, melyet a nappali tagozatos diák közvetítést kérőként a lakó-, vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal Foglalkoztatási Osztályán tud megtenni, emelte ki Nagyné Zölde Mónika. A regisztrációhoz személyes okmányokat, valamint érvényes diákigazolványát vagy iskolalátogatási igazolást kell magukkal vinni. A diákok bátran keressék a foglalkoztatási osztályokat, ahol a munkatársaktól bővebb és megfelelő információkat kapnak majd.

Az önkormányzatoknál és az önkormányzati fenntartású intézményeknél hatórás munkaidőben dolgozhatnak, a minimálbérnek, illetve a garantált bérminimumnak a hat órára eső része a támogatási maximum. A diákmunka második pillérét jelentő mezőgazdasági, illetve vendéglátó, a turisztikai és az idegenforgalmi területen napi 8 órát lehet dolgozni, itt 75 százalékos a támogatás. Július elsejétől augusztus 31-ig tart a program. Ez idő alatt bárki bármikor jelentkezhet, nyilvántartásba vetetheti magát.