Mix Dél-komárom 2019. 11. 04.

Közel 3 millió jött össze a dél-komáromi sütinapon

Nemrég egy ország szíve dobbant meg egy kisfiúért. Hatalmas összefogással összegyűlt 700 millió forint Zentének, pár napja pedig sorstársának, a szintén SMA-ban szenvedő Levinek volt szüksége a gyors segítségre.

A hétvégén Dél-Komárom is összefogott a kisfiúért, illetve az ácsi illetőségű szintén súlyos betegségben, Crohn-szindrómában szenvedő anyukáért, Lauráért. A Jókai téren rendezett eseményre több százan hoztak karitatív céllal süteményt, édességet. A sütikért mindenki annyit dobott a gyűjtődobozba, amennyit gondolt.

A rendezvényen végül 2 millió gyűlt össze Laurának, míg Levente utókezelésére, akinek a gyógykezelésére már korábban összejött a szükséges 700 millió, most 768.730 Forintot adományoztak a komáromiak.

SMA-szindróma: A spinális izomatrófia vagy gerinc eredetű izomsorvadás (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA) egy ritka öröklődő betegség, amit az SMN gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztését eredményezi. Az idegsejtek pusztulása fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. A leggyakrabban és legelőször érintettek a nyak és a törzs tartását végző izmok, majd a láb és karok azon izmai, amelyek a mozgásért felelnek, végül a bordákhoz kötődő, légzést támogató izmok.

A Crohn-betegség (Morbus Crohn, regionális bélgyulladás, granulomatosus ileitis, ileocolitis, ileitis terminalis) az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladásos betegsége (ún. gyulladásos bélbetegség, angolul: inflammatory bowel disease, IBD), mely a bélfal minden rétegét érintheti.[1] Lassan kialakuló, de tartós panaszokat okozó krónikus betegség. Nevét az amerikai Burrill Bernard Crohn belgyógyász után kapta, aki 1932-ben számolt be a kórképről.