Város Dél-komárom 2019. 08. 09.

Mozzarellakészítő üzem épül Dél-Komáromban

Naponta 12 tonna mozarella sajt készítésére képes üzemet épít 4,7 milliárd forintos ráfordítással a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán.

Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a zöldmezős beruházással készülő sajtüzem naponta százezer liter tejet dolgoz fel a legkorszerűbb berendezésekkel. A gyárban 32 új munkahely jön létre.

A szükséges tejmennyiség felét a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. saját termelése fedezi. Az elkészült mozarellát az induláskor teljes egészében Olaszországba exportálják. A beruházás teljes összegéhez a társaság 1,5 milliárd forintos, vissza nem térítendő uniós támogatást kap a projekt sikeres befejezése után.

A termék 10 és 100 grammos formában lakossági fogyasztásra alkalmas, illetve egy és háromkilós hasábokban nagyüzemi pizza készítésre használható. A társaság vizsgálja annak lehetőségét is, hogy a későbbiekben saját sajtmárkával lép piacra – ismertette az ügyvezető.

A Komáromi Mezőgazdasági Zrt. száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozás. A társaság Csémen 1200 tejelő tehenet tart, Kisigmánd határában pedig szintén 1200 állatot számláló növendéktelepet üzemeltetnek. Naponta közel 40 ezer liter tejet értékesítenek, belföldi kereskedőkön keresztül Olaszországba. Tejhozamaik alapján a vállalkozás az ország tejgazdaságainak élvonalában található. Saját dolgozóik száma 110 fő, valamint az állatoknak szükséges takarmány előállításával további 20-25 gazdálkodónak biztosítanak állandó értékesítési lehetőséget. A társaság éves árbevétele 2018-ban elérte a 2,5 milliárd forintot.

(MTI)