Város Dél-komárom 2020. 09. 14.

Közel félszázan vettek részt az idei kadét táborban

Nyár végén immár sokadik alkalommal rendezte meg „békatáborát” a dél-komáromi Kempelen Farkas Középiskola. A háromnapos tábor során a honvéd diákok megismerték egymást és a pedagógusaikat, illetve megismerkedtek a kadét léttel is.

Kerekes László létesítményvezető, honvéd kadét instruktor elmondta, hogy az első napon a táborba megkapták a honvédség által a számukra biztosított formaruházatot, elfoglalták a kollégiumi szállást, majd a Monostori erődben elindult a szakmai ütemterv.

A következő nap Tatán folytatódott a képzés, ahol a lövész dandárnál, szakmai programon belül, gyakorlópályán mutathatták meg képességeiket, tudásukat a csapatok, ezt követően pedig a szomódi lőtéren tettek látogatást a leendő kadétok, ahol a különféle haditechnikai eszközök használatát tesztelték. Emellett még sárkányhajóztak is, majd a mátrix futást követő programba belefért még egy városnézés is. A harmadik napon a dél-komáromi Teremgokart Pályán nem csupán autózhattak, de kipróbálták a légfegyvereket, a paintball és a lézer fegyvereket is. A tábor ideje alatt a fiatalokat külön rajokra bontották, így egymás közt is versenyezhettek.

Kerekes László hangsúlyozta, az öt év alatt a tanulók olyan szakmát szerezhetnek, amellyel mind a civil életben, mind pedig a fegyveres erőknél, vagy éppen a honvédség, katasztrófavédelem és a rendőrség berkein belül is boldogulhatnak. Az oktatási intézmény országos beiskolázású, a kollégium pedig az iskola területén belül helyezkedik el, ahová a leendő hallgatók az ország különböző pontjairól érkeztek.

A kadét program egyre népszerűbb a fiatalok körében. Az idén a harmadik évfolyam indult el az intézményeben és többszörösére nőtt a szakra való jelentkezés is. Két szakma érhető el az iskolai képzés keretein belül: a honvéd kadét igazgatási ügykezelő, valamint a logisztikai ügyintéző. A végzősök a felsőfokú tanulmányaikat az Altiszti Akadémián folytathatják, ahol jelentős, egy éves kedvezményt kapnak a képzés idejéből, illetve a Nemzetvédelmi Egyetemre jelentkezhetnek.