Város 2016. 11. 07.

Közeledik az András-napi vásár

Péntek (okt. 4.) délelőtt Komárom polgármestere és alpolgármestere sajtóreggelit tartott, ahol többek közt a közelgő András-napi vásárról is szó esett.

A mi vásárunkat a késő őszi, zimankós időjárás, na meg a forralt bor és a mézeskalács illata hatja át. Időpontja már évek óta nem kapcsolódik a naptárbeli András-naphoz. Kissé hideg is lenne november 30-án, de ügyelni kell arra is, hogy a dátum vásárosok naptárába szintén jól illeszkedjen. Az idei ezen a hétvégén, november 11. és 13. között kerül megrendezésre.

Több száz éves hagyomány az ősi várfalak alatt
„Habár az András-napi vásár nincs „megszámozva”, egészen biztosan több száz éves hagyományra tekint vissza. Ugyanis Komárom templomos hely volt – és ahol templomot emeltek, ott vásárt is tartottak annak védőszentje tiszteletére, ünneplésére. Úgy érzem, sikerült kiválasztani a megfelelő helyszínt a vásár számára: az ősi várfalak kellemes hátteret biztosítanak, közel van a belvároshoz, könnyű megoldani a parkolást. És nem utolsó sorban a tér megfelelőképpen beosztható a vásárosok, az ételesek-italosok valamint a körhintások között” – mondta el Stubendek László polgármester.  A területet már rendbe tették, előkészítették a közhasznú munkások.

Árusok
„A vásárban 5 ország árusai árulják majd portékáikat, akik Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról, Romániából és természetesen Szlovákiából érkeznek – tudtuk meg Keszegh Béla alpolgármestertől. – A tavalyihoz képest kicsit átszervezték, ésszerűsítették a helyek kimérését: idén összesen 392 helyen árulhatnak a vásárosok. E helyekre péntekig 139 árus jelentkezett (van, aki több helyre tartott igényt); köztük 57 büfés, 81 árus és 94 kézműves. Ezen kívül a Régiófejlesztési Ügynökség felállít egy 2×6 méteres sátrat, ahol több, mint 20 helyi termelő mutatkozik be a járásból.” A vásárban tehát kiegyensúlyozottan jelenik meg az úgymond értékes, minőségi, kézműves áru és tömegtermék (amire ugyanúgy szükség van egy ilyen vásárban). Természetesen a körhintások ugyanúgy helyet kapnak a területen. 

Kolbásztöltő fesztivál
Ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Szent András-napi Kolbásztöltő Fesztivál. Szeretnék, ha ez idővel a vásár egyik gasztronómiai jellegzetességgé nőné ki magát.

Parkolás
Ami a parkolást illeti, tavaly még nagyon sokan parkoltak zöld területen. Idén ezt szeretnék elkerülni. A város honlapján található egy térkép, ami pontosan kijelöli a parkolóhelyeket, de a sofőröket rendőrök fogják irányítani, segíteni.

A város bevétele
„20 ezer euró költségvetéssel készítettük elő az András-napi vásárt – és nagyjából 50 ezer eurós bevételre számítunk belőle, ami nagyon előnyös a város számára – mondta el az András-nappal kapcsolatos tájékoztatás végén Keszegh Béla.

DA