Mix 2018. 09. 05.

Kreatív mesefoglalkozások Komáromban

Szeptembertől több alkalmas Kreatív mesefoglalkozás indul Komáromban a Fészek Családi Kör szervezésében. Az újonnan megalakult családi klub gyermeket váró, -nevelő és -kényeztető, azaz: párok, szülők és nagyszülők számára rendez hiánypótló, többségében ingyenes tanfolyamokat és előadásokat városunkban.

Az első ilyen lehetőség mindenki számára a Kreatív mesefoglalkozással való ismerkedés, amire már szeptember 8-án szeretettel várják az érdeklődőket a Berek Irodában, a Duna Rakpart 12-es szám alatt.

És hogy mi is az a Kreatív mesefoglalkozás?

„A mesefoglalkozások által közelebb kerülhetünk saját benső énükhöz és egymáshoz is. Ezzel a játékos módszerrel a ránk rakódott stressztől szabadulhatunk meg, miközben felejthetetlen élményben lehet részünk, ami kihat a mindennapjainkra is. Jobban figyelünk magunkra és egymásra, ezáltal könnyebben hozunk létre kapcsolatokat, a mindennapok terhei egyszerre megoldhatónak tűnnek. Egyik fő célunk az embereket kimozdítani az online térből, és megmutatni, mennyire más minőségű életet élhetnek közösségben”– árulta el a klub vezetője, Szegi Aranka.

A gyermek és felnőtt mesefoglalkozások fontos küldetése az önkifejezés javítása, az élethelyzetek felismerése, az azokhoz való hozzáállás. A mese, a mesélés összeköti a dédszülőt, nagyszülőt, a fiatal szülőket és a gyermekeket. Egy erős kapoccsá válhat, amelyet generációkon át lehet tovább szőni. Egy fonál, amely vezet, megtart. Staféta, amelyet tovább adhatunk.

„A foglalkozások során megbeszéljük az egyes szereplők jellemvonásait, problémára adott válaszaikat, megoldásaikat, kitalálunk más, optimálisabb megoldásokat, eljátszunk egy-egy jelenetet. A történet rögzül, a hétköznapokban tovább szőhetjük, a megtanult új kifejezéseket használjuk. Aki megtanulja értelmezni a történet mély mondanivalóját, az a saját életében tudatosabbá válik – mondja Benyó Erzsébet, a foglalkozások vezetője. „Az olvasás, a mese nagy kincsünk. Én elfogult is vagyok talán e tekintetben. Gyerekkoromban a húgom és a többi gyerek volt az „áldozat”, mert gyakran meg kellett hallgatniuk egy-egy olvasmányélményemet, illetve leültettem őket és felolvastam nekik. Ezek mára kedves emlékekké váltak. Fontosnak tartom, hogy segítsem a generációk közötti párbeszéd erősítését a családokon, közösségeken belül. Ebben segít a mesefoglalkozás. Az évek alatt nekem is, mint mindenkinek kialakult a saját stílusom a munkában. Megalkottam a BEREK módszert, amely több önismereti módszer elemeit ötvözi teljesen szabad formában és mindig a kliens igényeihez igazodik.”