Város 2019. 06. 21.

Légi szúnyoggyérítés és megduplázott pénzkeret

Komárom városa megduplázza a szúnyogirtásra szánt pénzkeretet, de a minisztérium segítségét is kérte a további irtás fedezésére. Két és fél hete tart a földi permetezés, jövő héten párhuzamosan érkezik a repülőgépes irtás.

Komárom város értesíti a lakosságot, hogy június 26-án, szerdán – amennyiben az időjárási körülmények megfelelőek – légi kémiai szúnyoggyérítésre kerül sor a reggeli órákban 5.00 órától 7.30 óráig, valamint este 19.00 órától napnyugtáig Komárom teljes területén, a külterületeket is beleértve, repülőgéppel.

Két és fél hete folyamatosan tart a földi permetezés a reggeli és az esti órákban. A város költségvetésében 30 ezer euró van erre a célra, de a jövő héten szavaz a képviselő-testület a hivatal javaslatáról, amely szerint 60 ezer euróra emelkedne ez a pénzkeret. A Komáromi járás települései kérték Solymos László környezetvédelmi minisztert is, hogy a minisztérium járuljon hozzá a további szúnyoggyérítéshez a régióban.

Fokozott figyelmet kérnek a légi permetezés idején

Felhívjuk a városlakók figyelmét, hogy a légi permetezés idején zárják be az ablakokat, lehetőség szerint ne tartózkodjanak a szabadban, az érintett permetezési területen. Ha lehetséges, takarják le élelmiszereiket, amelyek közvetlen érintkezésbe kerülhetnek a permetezőszerrel, és helyezzék biztonságba háziállataikat. Továbbá figyelmeztetjük a polgárokat, hogy a permetezési területekről betakarított termést ajánlatos fogyasztás előtt meleg vízzel lemosni.

Az eljárás méhekre veszélyes, így felszólítjuk  a méhészeket, hogy a permetezés idején fokozottan figyeljenek a méhkas biztonságára.

 Az alkalmazásra kerülő szúnyogirtó szer: Rotryn 50
 A légi szúnyoggyérítést végző szakképzett szervezet neve: Aero Slovakia a.s..