Kultúra 2024. 01. 25.

Ľubomír Gašpar Quartet feat. Roby Lakatos koncert a VMK-ban

2024. február 2-án, pénteken 18.00 órakor kezdődik a Ľubomír Gašpar Quartet és Roby Lakatos közös koncertje a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

Roby Lakatos nemzetközileg elismert magyar származású hegedűvirtuóz. Egyenesági leszármazottja a legendás hegedűművésznek és zeneszerzőnek, a verbunkos zene egyik legkiemelkedőbb képviselőjének, Bihari Jánosnak. Roby Lakatos hegedűjátékát – tehetségének és Yehudi Menuhin szakmai támogatásának köszönhetően – a Carnegie Halltól a Vatikánon át a londoni Albert Hallig számos koncerten hallhatta a nagyérdemű. A művész zenei nagyságát világ számos országában rangos díjakkal és kitüntetésekkel ismerték el. Roby Lakatos Mexikó díszpolgára lett, 2021-ben pedig megkapta Spanyolország Kulturális Minisztériuma rangos zenei díját is, amelyet többek között olyan zenei tehetségeknek ítéltek oda, mint Alfred Brendel, Shlomo Mintz, Michael Nyman és Krzysztof Penderecki.

Ľubomír Gašpar népzenei gyökerekkel rendelkezik, de klasszikus zenei és jazz-zenei tanulmányokat is folytatott. A „The Point of view” című albumáért elnyerte a Rádió Head Awards díját. A cimbalmot más szemszögből közelíti meg, mint az általánosan elfogadott felfogás. Különleges érzékkel használja ki a hangszer kínálta lehetőségeket, és olyan zenei elemekkel ruházza fel, melyek alapvetően nem jellemzőek erre a hangszerre. Szívesen merít a különböző népek hagyományos zenei világából, és ötvözi azt a jazz-szel és más műfajokkal is. Mint cimbalmos több nemzetközi hírű együttesnek is tagja, mint például a Ľubomír Gašpar Cimbal Project, a Manuša és a Roby Lakatos ensemble. A Sole formációban pedig nagybőgőn is játszik. Ľubomír Gašpar pályafutása során olyan stílust alakított ki, ami egyedi zenei kézjegyévé vált.

A belépőjegy ára 15 euró.