Mix Dél-komárom 2020. 11. 10.

Madárlesen egy dél-komáromi természetfotóssal

A nagyigmándi születésű Tarr Gergő tűzoltóként dolgozik a (Dél-)Komáromi Tűzoltóságon. Hivatása mellett azonban van egy hobbija is: a természetfotózás. Legtöbbször az ácsi erődben felállított les rejtekéből kapja lencsevégre az etetőt és itatót látogató madarakat, amely helyről elmondása szerint eddig mindösszesen 25 madárfajt sikerült lefotóznia. A természetfotózás számára hobbi, viszont fontosnak tartja, hogy tevékenységével mások munkáját is segítse.

-A természetmegfigyelést úgy kell végezni, hogy kikérjük a helyi szakemberek segítségét, illetve ezzel együtt segíteni kell az ő munkájukat is. Ennek köszönhetően kiváló kapcsolatot ápolok a helyi vadásztársasággal, napi kapcsolatban vagyunk és ők azok, akik folyamatosan tájékoztatnak arról, hogy merre milyen vad mozog épp, így tudom, merre érdemes a fényképezővel elindulni. Természetesen kölcsönösen is működnie kell ennek, ha én megyek ki az erdőbe, a baleset elkerülése végett mindig jelzem, hogy az erdő mely részén tartózkodok – mondta el Tarr Gergő, aki hozzá tette, hogy a trófeás vadakról készített fotókat elküldi a vádásztársaság vezetőségének, akik így számon tarthatják, hogy milyen nagyvadak mozognak a területen.

A természetfotós a helyi vadásztársaság mellett az Országos Madártani Egyesülettel is remek kapcsolatot ápol. Számos alkalommal sikerült már olyan madarat fotóznia, melyek ritkaságnak számítanak országszerte.

Az amatőr fotós a madarakkal és a természetvédelemmel kapcsolatban rendszeresen tart előadásokat gyerekeknek is, akik hasznos tudásra tehetnek így szert.

Mivel jönnek a hideg hónapok, Tarr Gergő felhívta a figyelmet arra is, hogy ebben az időszakban nagyon fontos a madarak etetése. Tudni kell azonban, hogy milyen eledelt szórunk ki az etetőkbe, hiszen sokszor a jó szándékkal kihelyezett élelem ártalmas is lehet a madarak számára.

– Lényegében mindenfajta magot ki lehet helyezni az etetőkbe, kivéve azt, ami ízesített, sózott vagy pörkölt, mivel ezek megbetegítik az állatokat. A napraforgó maggal biztosan nem hibázik az ember, ez könnyen beszerezhető és sok madár nagyon szereti – tájékoztatott.

Tarr Gergő több díjnyertes képet is készített már. Célja mindig ugyanaz volt: megmutatni az embereknek, hogy milyen csodálatos és lenyűgöző a természet világa. (Forrás: komarom.hu)