Zöld 2024. 01. 22.

Magas elismerést kapott egy dél-komáromi vállalkozás

A Tövisporta nemrég Komárom–Esztergom Vármegye Agrárvállalkozási Díját vehette át a Komárom–Esztergom Vármegye Közgyűlésétől. A Gál Tibor vezetette casládi vállalkozás tíz éve alakult.

Az indulás egy elhagyatott terület beültetésével kezdődött. Az első szüretük 2017-ben volt, majd a folyamatos fejlesztéseknek és beruházásoknak köszönhetően mára számos terméket készítenek, amelyek alapját a homoktövis adja.

A Tövisporta fő terméke a préslé, amelyet frissen préselnek minden héten, anélkül, hogy pasztőröznék. Ezáltal megőrzik a homoktövis jótékony hatásait.

A vállalkozás azonban nemcsak préslevet készít, hanem számos más terméket is, például gumicukrot, lekvárokat, teákat, őrleményeket és akár pálinkát is homoktövisből. Emellett más gyümölcsökből, mint a fekete berkenye, alma, szőlő, bodza, szintén különleges termékeket állítanak elő.

A homoktövis kivételes egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Magas C-vitamin tartalma tízszerese a citroménak, és gazdag B- és E-vitaminokban, valamint számos ásványi anyagban. Immunrendszer-erősítő, gyulladáscsökkentő hatása van, és hasznos a szív- és érrendszeri problémák ellen. Vérnyomáscsökkentő hatása is ismert, és a magolajból kinyert 10-15 csepp segíthet egy felnőtt ember napi vitaminigényének kielégítésében.

A Tövisporta termékei helyi piacokon, valamint a családi vállalkozás honlapján és Facebook oldalán is elérhetők. Telefonon is lehet rendelni, és házhoz szállítás is elérhető.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides)

Rendkívül hasznos növény, amely a környezetvédelmi és agrárágazatokban is egyre inkább felértékelődik. Ez a növény Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos, és számos fontos tulajdonsága miatt egyre népszerűbbé válik.

A homoktövis cserje, amely a tengerpartok mentén, homokos területeken, hegyekben és száraz vidékeken található meg. Jellegzetes narancssárga bogyóival és ezüstös leveleivel könnyen felismerhető. A növény azért kapta nevét, mert gyakran található homokos talajon, és a „tövis” az éles tüskékre utal, amelyek a szárain találhatók.

A homoktövis rendkívül tápláló és egészséges bogyókat hoz, amelyek számos jótékony hatással vannak az emberi egészségre. A legfontosabb élettani előnyei közé tartozik a magas C-vitamin tartalom. Valójában a homoktövisben található C-vitamin mennyisége tízszerese a citromnak. Emellett gazdag B-vitaminokban (különösen B1, B2, B6), E-vitaminban, K-vitaminban, karotinoidokban és flavonoidokban is.

A homoktövis olaj is kivételes egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Ez az olaj a bogyók magjából nyerhető ki, és gazdag esszenciális zsírsavakban, különösen az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakban. Ezek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészséghez, a bőr hidratálásához, és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Az emberi egészség mellett a homoktövisnek kiváló környezeti előnyei is vannak. A növény széles körben alkalmazható talajstabilizálásban, talajmegtartásban és a talajerózió megakadályozásában. Gyökérzete mélyre hatol, és segít a talajminőség javításában, valamint a tápanyagok visszatartásában a talajban.

A homoktövis a biodiverzitás szempontjából is fontos. A bogyói és levelei számos állatfaj számára tápláló táplálékforrást jelentenek, és a növény virágai is vonzzák a beporzó rovarokat. Ezáltal hozzájárul a helyi ökoszisztémák sokféleségéhez.

A homoktövis bogyóinak feldolgozásával préslevet, lekvárokat, teákat, édességeket és szépségápolási termékeket állítanak elő.