Kultúra 2019. 08. 23.

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott Holocsy Krisztina, a Komáromi Jókai Színház színésznője

Áder János magyar államfő által az államalapítás ünnepe alkalmából odaítélt állami kitüntetéseket vett át három felvidéki magyar és egy szlovák személyiség tevékenységük elismeréseként Magyarország pozsonyi nagykövetségén csütörtökön -írja az MTI. Az eseményen a Komáromi Jókai Színház színésznőjét, Holocsy Krisztinát is jutalmazták.

A nagykövetségen rendezett ünnepség keretében kiosztott kitüntetéseket Márvány Miklós ideiglenes ügyvivő adta át.

Ünnepi köszöntőjében az államalapítás ünnepét a három nemzeti ünnep közül a legderűsebbnek nevezte. A több mint ezeréves magyar államiság kapcsán rámutatott: a magyar állam különböző nemzetiségeknek, köztük a szlovákok elődeinek is otthont adott, az államalapító Szent István király pedig olyan integráló személyiség volt, akit a szlovákok is első királyuknak tartanak. A hagyományosan ebben az időben kiosztásra kerülő állami kitüntetésekről szólva elmondta: azokat a magyarságért végzett munkájuk köszöneteként, illetve a két nép közti kapcsolatok erősítése érdekében végzett munkájuk elismeréseként kapják.

Holocsy Krisztina színművész, a Komáromi Jókai Színház színésze a Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapta meg a nemzeti ünnep alkalmából, a fiatalabb generáció számára is példamutató munkássága elismeréséül. A művésznő hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, kiemelve: a színház csapatjáték, és így az elismerés az egész társulatnak is szól.

Holocsy Krisztinán kívül Lanstyák István egyetemi tanár, nyelvész, a Fórum Intézet keretében működő Gramma Nyelvi Iroda vezetője, Csütörtöki József, a komáromi Duna-Menti Múzeum igazgatója és Marián Hanták építőmérnök, a Párkányt Esztergommal összekötő Mária Valéria híd újjáépítésének egykori koordinátora vett át elismeréseket.

(mti, fotó: Jókai Színház Facebook oldal)