Zöld Dél-komárom 2023. 11. 10.

Már online is vásárolhatunk a helyi termelők portékáiból Dél-Komáromban

Az elmúlt években egyre inkább előtérbe került az egészséges életmód és a helyi termékek támogatása. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszanak a helyi termelők, akiknek termékei nem csak frissek és kiemelkedő minőségűek, de fenntartható módon állítják elő azokat. Ebben a mozgalomban a Komáromi Kosár Közösség is kiemelkedő szerepet játszik.

A Komáromi Kosár Közösséget Gucsi-Végh Ivett és Gucsi-Végh Tímea alapította még az év áprilisában. Céljuk az volt, hogy a helyi termelőket népszerűsítsék és segítsék azokat, hogy portékáikat eljuttathassák a nagyközönséghez. A közösség motorja a Vidék Kosara Egyesület, akiknek segítségével egyre több termelő és vásárló csatlakozhat a kezdeményezéshez.

Az egyesület a közelmúltban létrehozott egy új weboldalt, a komaromikosar.hu-t, ahol a vásárlók mostantól online is megrendelhetik a helyi termelők portékáit. Ez a lépés lehetővé teszi a vevők számára, hogy kényelmesen böngésszenek és válogassanak a kínálatból, majd az összeállított kosarat egy megadott időpontban vehetik át.

Az első online rendelések átvételére november 3-án került sor a Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol mintegy félszáz kosárnyi megrendelés érkezett. A csomagok két kategóriába voltak osztva: kézműves termékek és termelői élelmiszerek. A legnagyobb igény a sajtokra, zöldségekre, gyümölcsökre, valamint savanyúságokra és tejtermékekre érkezett.

A weboldalon a kosár minden héten szombaton éjfélkor nyílik meg, majd szerda éjfélig lehet leadni a rendeléseket. Az átadási nap péntekenként 16 órától 18 óráig tart a szőnyi művházban.

Az első átadási nap nem csupán egy bevásárlás lehetősége volt, hanem egy közösségi találkozó is. A szervezők számos ínyencséggel várták az érkezőket, akik közösen fogyasztották el a kihelyezett nyalánkságokat, sajtokat és édességeket.

A következő átadási napra a tervek szerint november 10-én kerül sor, ismét a Petőfi Sándor Művelődési Ház ad majd otthont ennek az eseménynek. A közösség és a helyi termelők együttműködése ígéretesnek tűnik. A kezdeményezés nemcsak a helyi gazdaságot támogatja, hanem közösségi élményt is nyújt a vásárlóknak. Az online rendelés lehetősége pedig még könnyebbé teszi a helyi termelők támogatását, így mind a vásárlók, mind pedig a termelők profitálhatnak belőle.