Turizmus Dél-komárom 2023. 11. 08.

Márton nap a Monostori erődben!

Az előttünk álló hétvégén, szombaton, azaz november 11-e délutánján az egész család megtalálhatja a maga programját az erőd Dunai Bástyájában.

A program 16 órától egészen 18.30-ig tart. A szervezők kézműves foglalkozásokkal készülnek, a Dunai bástya különtermeiben. 17 és 18 órakor lámpás tárlatvezetés indul, melyen a résztvevők megismerhetik Márton legendáját. 17.30-tól pedig alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás veszi kezdetét. A programok mellé harapnivaló, zsíros kenyér és meleg tea is dukál.

A legenda szerint Szent Márton nem akart püspök lenni, ezért a pápai követ elöl a libák óljába bújt, de azok hangos gágogásukkal elárulták, így kénytelen volt elfogadni a megbízást. Ez a magyarázata, hogy a legtöbb ábrázoláson lúddal látható. Egészen haláláig püspökként is folytatta fontos hittérítő munkáját. 397. november 8-án halt meg Tours-ban, temetésére november 11-én került sor. Sírja felett kápolnát emeltek.

Márton tisztelete halála után is tovább élt, bár már életében is legendák keringtek jóságáról és tisztességéről. Halála után szentté avatták. Franciaországban az egyik legismertebb keresztény pap lett. Szent István király a pogány Koppány elleni harcban az ő támogatását kérte, és a győzelem után a magyar királyok patrónusa lett. Német nyelvterületről terjedt el a lámpás felvonulás szokása, ahol a fáklyák vagy lámpások fénye Szent Márton jó cselekedeteit szimbolizálják, és világosságot hoznak minden igaz ember életébe. Szülőháza helyén, Szombathelyen templom áll, és számtalan település viseli a nevét Magyarországon is, csakúgy, mint Európa más országaiban is.

A népi kalendáriumban Márton napja a gazdasági év végét jelentette. Befejeződtek a mezőgazdasági munkák, elvégezték az elszámolásokat, és kifizették a járandóságokat. Ennek megünneplésére nagy lakomát rendeztek, a mesterek a legényeket, a gazdák pedig a pásztorokat vendégelték meg. Novemberben már le lehetett vágni a hízott libát, így általában libator volt az ünnepi vacsora.

A Monostori Erődben zajló programmal kapcsolatos jegyinformáció ITT érhető el!

(Forrás: a midio.hu cikke alapján / fotó: csodasmagyarorszag.hu)