Város 2024. 06. 27.

Másfél óra alatt egy havi vízmennyiség zúdult Komáromra tegnap

Tegnap (2024. jún. 27) másfél óra alatt valamivel több, mint egy havi vízmennyiség – 97 mm csapadék – zúdult Komáromra. Keszegh Béla polgármester este nyolc órakor rendkívüli állapotot hirdetett – ez a feltétele annak, hogy az anyagi kárt szenvedett lakosok kártérítésért folyamodhassanak. Az ehhez szükséges információkat hamarosan közzéteszik a város honlapján.

Tegnap öt óra alatt a Vág melletti tisztítóállomás műszerei 76 ezer köbméternyi csapadékvizet mértek. Beszédes adat, ha összehasonlítjuk azzal, hogy ez év júniusában összesen 56 ezer köbméter víz folyt keresztül ugyanezen a rendszeren. A csatornahálózat nem bírta a terhelést, több utcát elárasztott a víz. Ma délelőttre normalizálódott a helyzet.

Szerencsére városunk gyorsan reagált: a polgármester már a vihar közeledtével összehívta az illetékes szakembereket. Mozgósították a város minden elérhető kapacitását, és időben beindították a szükséges szivattyúrendszereket. A vihar ideje alatt teljes gőzzel dolgoztak a mind a KOMVaK, mind a városi és az állami rendőrség, mind az önkéntes és a hivatásos tűzoltók, akik állandó kapcsolatban álltak egymással. Szerencsére személyi sérülés nem történt – egy esetben kellett a tűzoltóknak kimenekítenie egy egy gyermeket egy elöltöntött családi házból.

„Ismét víz alá került a Szakszervezetek utcánál található vasúti átjáró, s a víz közlekedési gondokat okozott a 63-as út temető menti szakaszán, az Augusztus 29., a Béke és az Eötvös utcában és további helyszíneken is – nyilatkozta a Ma7-nek Patrik Ruman, a KOMVaK, azaz a Komáromi Víz- és Csatornaművek Rt. igazgatója. – Minden szivattyúállomás teljes kapacitással működött. Kitisztítottuk az összes vízgyűjtő tartályt, valamint a csatornahálózatot is a Matica-székház és az Európa szálló mellett. Eközben ismét szembesültünk az aggasztó ténnyel, hogy sem ezek a vezetékek, sem a 63-as elsőrendű út alatti, államhoz tartozó csatorna nem tudja gyorsan elnyelni a szokatlanul óriási vízmennyiséget.Ennek ellenére, az általunk év közben rendszeresen végzett ellenőrzésekkel és karbantartási munkálatokkal megakadályoztuk a még nagyobb károkat“.

Keszegh Béla szerda este rendkívüli állapotot jelentett be telefonon az illetékes szervnek, amit ezt követően hivatalos dokumentáción keresztül is megtett a Komáromi Járási Hivatal irányába. Ez az előfeltétele annak, hogy az anyagi kárt szenvedett lakosok kártérítésért folyamodhassanak majd a belügyminisztériumtól. Az ehhez szükséges tudnivalók elérhetőek lesznek a város honlapján.

 Források: Új Szó és Ma7