Mix Dél-komárom 2022. 11. 04.

Még lehet jelentkezni a holnapi chilievő versenyre

Szombaton délután, 17 órától a dél-komáromi Monaco Kávézó & Delikátesz ad helyszínt a III. Lángoló Harapások elnevezésű chilipaprika evő versenynek. Még lehet nevezni!

Ifj. Márkus Béla szervező-házigazdától megtudtuk, mindenkit várnak, aki betöltötte már a 18. életévét, és tisztában van a chili paprika elfogyasztásának következményeivel, magyarul bírja az erős ízeket!

A holnapi verseny már a harmadik ebben az évben. A dél-komáromi helyszínt megelőzően Tatabányán és Győrben gyűltek össze a chili-barátok.

A megmérettetésen, melyen számos hazai chilitermesztő is bemutatkozási lehetősége kap, elsőként egy magyar édes nemes paprikát kell elfogyasztani, 2 perc alatt, aztán szünet, és jönnek sorban a keményebb fogások. A paprikán kívül mást enni, vagy épp vizet, egyéb folyadékot inni a verseny során szigorúan tilos!

Valamennyi résztvevő oklevelet kap. Az első három helyezett kupát és ajándékcsomagot vihet haza.

Nevezési díj nincs. Jelentkezni a Lángoló Harapások Facebook-oldalon lehet Messenger-üzenetben. Eddig érkeztek már jelentkezők Erdélyből, Ausztriából is, de várják a továbbiakat!

A chili a trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve. A Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű paprikafélék. Sok helyen úgy használják (mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz), mint nálunk a zöldpaprikát, ezért kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű zöldpaprikát (akinek így nem elég csípős az étel, kiegészítheti dísz- vagy cseresznyepaprikával).

Az általában téglavörös termést megőrlik, és a port önmagában is használják főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel.

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.

Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától. Fő hatóanyaga a kapszaicin.