Kultúra 2022. 06. 23.

Még mindig lehet jelentkezni a karvai színjátszó táborba

Idén is számít a fiatal színjátszók figyelmére a Karván megrendezett Nyári Ifjúsági Színjátszó Tábor, mely a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a Komáromi Jókai Napok Közalapítvány együttes szervezésében valósul meg 2022. július 29. és augusztus 7. között.

A jelentkezőket még fogadják – minden szükséges információt az érdeklődők rendelkezésére bocsájt a főszervező, Bajkai Csengel Mónika a +421 907 799 823-as telefonszámon és a csengel.monika@gmail.com e-mail-címen.

Helyszín: Karva (a Karvai Szakközépiskola kollégiuma)
Időpont: 2022. július 29.-augusztus 07.

A tábor oktatói:
SZABÓ Csilla – drámapedagógus, rendező (ÉS?! Színház)
SEREGLEI András – drámapedagógus, rendező (KÁVA – Budapest)
TÓTH Miklós – rendező
HERNÁDI Kriszta – beszédtanár (SZFE, MTVA Budapest)
BENKŐ Ágnes – mozgástanár
KALOCSÁNYI Gábor – zenész, bábművész
PERÉNYI Balázs – drámatanár, rendező, színikritikus

A színjátszó táborok megrendezésének ötlete és lehetősége 1993-ban egy diákszínjátszó fesztivál értékelésén merült fel, mikoris az akkori zsűri, melynek tagjai voltak a jelenlegi oktatók, úgy érezte, hogy sürgősen tenni kell valamit a szlovákiai magyar diákszínjátszás érdekében. Az akkori országos fesztiválon ugyanis mindössze négy csapat szerepelt, ők is mindannyian a nyugati régiókból.

A tábori munka a legutóbbi évben egy csoportban folyt, a csapatban vegyesen voltak fiúk és lányok, kezdő színjátszók és gyakorlott táborlátogatók, színjátszók, csoportvezetők és színészek.

A kezdők vegyes elosztását a csoportokban azért tartjuk fontosnak, mert így nemcsak a vezető tanároktól, hanem csoporttársaiktól is sokat tanulhatnak. Az amatőr rendezőket pedig azért ösztönözzük a színészi játékban való részvételre, hogy ezt az oldalát is tanulják, tapasztalják a színházcsinálásnak.