Város 2019. 08. 27.

Megalapították a Progresszív Szlovákia magyar platformját – ismerős nevek a névsorban

Hétfőn (augusztus 26.) a Progresszív Szlovákia (PS) párt egy sajtótájékoztató keretén belül jelentette be, hogy létrehozza magyar platformját. Az eseményre Komáromban került sor és több ismerős név is feltűnt a platform listáján.

A komáromi coool Bar-ban megtartott sajtótájékoztatón szinte kivétel nélkül részt vett a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) teljes felső vezetése, így Michal Truban elnök, Zora Jaurová alelnök, Michal Šimečka, a PS EU képviselője, valamint Martin Dubéci elnökségi tag is. Ahogy az eseményen elhangzott, a párton belüli szervezetet elsősorban a magyar kisebbség és Dél-Szlovákia problémáinak megoldása miatt hozta létre a Progresszív Szlovákia. Különös hangsúlyt fektetve a régió gazdasági fejlesztésére, mely az infrastruktúrát, a nyelvi és kulturális jogokat és a szlovák nemzettel, továbbá a többi kisebbséggel való párbeszédet is magába foglalja.  

„A kezdetektől azt mondtuk, hogy a Progresszív Szlovákia egy olyan mozgalom, amely Szlovákia minden lakosát képviseli. Ezek nem csak szavak. A magyar közösség iránti elköteleződésünket már Čaputová elnökasszony kapánya alatt is megmutattuk. A magyar platform létrehozása ennek egy újabb lépése” – mondta Michal Truban, a Progresszív Szlovákia elnöke, majd hozzátette, szeretnék, ha az ország minden polgára otthon érezné magát Szlovákiában. Úgy véli, a dél-szlovákiai régióról a múltban, sokszor nacionalista okokból sokan megfeledkeztek. Ennek azonban véget akarnak vetni. 

A magyar platform megalakulásával párhuzamosan egy komáromi sejt is létrejött, saját irodával. A komáromi sejt három alapító tagja Illés Claudia, Ipóth Viktória és Jakab Veronika

Illés Claudia, a Progresszív Szlovákia komáromi sejtjének elnöke elmondta, “a különböző városokból összeálló magyar sejteknek lesz egy fő koordinátora, aki vezetni fogja a platformot. Személyéről a közeljövőben születik majd döntés, jelenleg Martin Dubéci a magyar platform koordinátora.” 

A Progresszív Szlovákia magyar képviseletének legismertebb arcai azonban Gútáról származnak. A helloGúta polgári társulás három tagja, Forgács Attila, Kárpáty Ernő és Forró Tibor ugyanis szintén a magyar platformot erősítik. 

“A párttal a megbeszélések már hetekkel ezelőtt elkezdődtek, melyeken nyilvánvalóan a parlamenti választási lista is szóba került. Ha a platformra nagy hangsúlyt akarunk fektetni, akkor a listán olyan pozíciók kellenek majd, melyek egyensúlyban lesznek ezzel a törekvéssel” – mondta Forgács Attila, majd hozzátette, hogy a közeljövőben esedékes tárgyalásokon a platform koordinátorának pozíciójára Forró Tibort fogja jelölni a helloGúta. 

A sajtótájékoztatón a szimpatizánsok között feltűnt Ipóth Szilárd városi képviselő is. Szerkesztőségünk kérdésére elmondta, nem tagja a Progresszív Szlovákia pártnak, de gondolkodik a lehetőségen, hogy a jövőben belép a pártba.