Kultúra Dél-komárom 2022. 11. 18.

Meghalt a császár!

A brigetiói legiotáborban 375. november 17-én az egykori Brigetióban, a mai Dél-Komáromban érte a halál I. Valentinianus császárt, miközben a kvád követekkel tárgyalt. Az eseményt 2005. óta emlékmű jelzi a legiótábor területén, a MOL-lakótelepen, ahol a Klapka György Múzeum évről évre megemlékezik a történtekről .

A november 17-én csütörtökön délután tartott megemlékezésen dr. Gátfalvi-Delbó Gabriella, a Klapka György Múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, majd Prof. Szabó Ádám régész, az MTA doktora, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa idézte fel a korabeli történéseket.

Elmondta, I. Valentinianus egész uralkodását a barbár germán népek elleni védekezés, vagy éppen az azokra rótt megtorlás jellemezte. Fő célja a határok védelme volt, külső sáncként az ellenség területén is római erődöket akart építeni, ezeket azonban diplomáciailag nem készítette elő. Végül ez okozta vesztét is.

I. Valentinianus a szentendrei szigetet is meg akarta erősíteni, ehhez azonban ki kellett sajátítania a kvád királyság földjeit, ahonnan a helyieket elűzték. A kvádok tiltakozása miatt az építkezést szüneteltették, azonban a béketárgyalásokra érkező kvád királyt a rómaiak megölték. A kvádok így szövetkezve a szarmatákkal 374. nyarán betörtek a birodalomba, majd végigdúlták Pannóniát. Az ellenük indított büntetőhadjáratot maga I. Valentinianus vezette, aki Brigetiót jelölte ki a kvádokkal folytatott tárgyalás helyszínéül. A kvádok ugyan megbánást tanúsítottak, és békéért könyörögtek, de az erőd építését továbbra is ellenezték. A császár ezen úgy felbosszantotta magát, hogy agyvérzést kapott és meghalt, 55 évesen, uralkodásának 100 nap híján a tizenkettedik évében. Utódját, az alig 4 éves kisfiát pár nappal később II. Valentinianus néven kiáltották ki császárrá, azonban a Római-birodalom már nem tudta visszanyerni régi tündöklését.

A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték koszorúikat a császárról készült emlékmű előtt. A programon a Legio Brigetio Egyesület hagyományőrzői működtek közre.

(A komarom.hu cikke alapján)