Mix Dél-komárom 2021. 02. 04.

Megkezdődött az erdei fülesbagoly lelőhelyek felmérése

Európa számos bagolyfaja közül 12 fordul elő Magyarországon, melyből 10 Dél-Komárom környékén is költ. Az erdei és réti fülesbagoly, valamint a kuvik gyakorta fészkel lakott területek fáin. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, országos erdei fülesbagoly felmérést hirdetett január 29-e és február 1-je között.

-Magyarországon az erdei fülesbagoly védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft – mondta Bátky Gellért, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Tájegység természetvédelmi őre. Hozzátette: szakmailag fontos, hogy pontosan tudják, hogy melyik fajból mekkora az állomány. Az elmúlt időszakban az Intézet szervezésének köszönhetően a nappali nyugvóhelyükön összegyűlt példányokat számlálták meg.

Mivel a baglyok jobbára pockot, egeret fogyasztanak, a téli időszakban a lakott területeken megnő a számuk, hiszen a beszántott földterületekről a rágcsálók ezekre a helyekre húzódnak be. Ebben az időszakban a madarak csapatosan keresik fel a városokat, ahol napközben megpihennek.

Komárom-Esztergom megye hat évvel ezelőtt csatlakozott a programhoz. Az elmúlt évben 430 példányt sikerült regisztrálni. A megyében a legtöbb egyedet Bábolnán találták, mintegy 72-őt, ami a tavalyi 120-as számhoz képest kissé gyengébb eredmény.

A baglyok hasznos madarak, hiszen egy – egy példány éjszakánként átlagosan négy-öt rágcsálót fogyasztanak el. Amennyiben például Bábolnára vetítjük ki ezt a statisztikát az annyit jelent, hogy minden éjjel körül-belül 250 rágcsálótól szabadítják meg a települést.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Gerecsei Tájegység Igazgatósága kéri a lakosság segítségét, miszerint, ha valaki a környezetében baglyot vagy bagolycsoportosulást fedez fel, vegye fel a kapcsolatot az intézet munkatársaival.

(Forrás: komarom.hu)