Város 2015. 09. 04.

Megújul a Tengerész szobor

Komárom városa önkéntesek bevonásával, saját pénzügyi forrásból újítja fel Komárom egyik népszerű, ugyanakkor elhanyagolt, s nagymértékben megrongálódott köztéri emlékművét, a Tengerész szobrot a M. R. Štefánik parkban.

Szeptember 12-én, 9.00 órától mindenkit szeretettel várnak a szervezők a Tengerész szobornál, hogy a civil erő és a városi hivatal közötti együttműködés erejével varázsolják újjá az emlékhelyet. A szervezők frissítőről gondoskodnak, ugyanakkor mindenkit arra kérnek, aki tud, hozzon magával lapátot, gereblyét, ásót, seprűt, ugyanis a szerszámok csak limitált mennyiségben állnak rendelkezésre. A gyermekeknek felügyeletet biztosítanak a szervezők.

A szobrot 1965 márciusában leplezték le, azóta komolyabb felújításon nem esett át. Az azt körülölelő szökőkút már nem működőképes, a technológiája elavult és megrongálódott, ráadásul az üres medence balesetveszélyes is volt. A szökőkút így konzerválva lesz és adott esetben – amennyiben az erre szükséges pénzösszeg rendelkezésre áll majd – visszaállítható eredeti, működőképes állapotába. Az egykori szökőkút medencéjét betemették termőfölddel, így az emlékmű talapzata körül rendezett virágágyások alakíthatóak ki. Maga a szobor és a talapzat is megújult külsőt kap Csütörtöki András restaurátor jóvoltából.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotó: komarno.sk
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotó: komarno.sk
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotó: komarno.sk

 

Szólj hozzá!