Kultúra Dél-komárom 2022. 10. 10.

Megújult a dél-komáromi könyvtár

Ünnepélyes keretek között, az Országos Könyvtári Napok hetében, október 5-én, szerdán délelőtt átadták a megújult (Dél-)Komáromi Jókai Mór Városi Könyvtárat – írja a komarom.hu.

A megjelenteket elsőként Dudás Judit igazgató köszöntötte. Kiemelte, nagy öröm, hogy városunk egyik legszebb intézményében fogadhatják a megjelent képviselőket, kivitelezőket.

Dr. Molnár Attila a város polgármestere elmondta, három szimbolikus jelentősége is van az átadónak. Az egyik, hogy jelen felújítás szépen illeszkedik az intézményfelújítási programba. Szimbolikus jelentőségű amiatt is, hogy megvalósult az energetikai felújítás is és végül, hogy a 70 éves jubileumra már a megszépülve, megújulva készülhet a könyvtár. A városvezető hangsúlyozta, az összetartozásról is szól ez a beruházás, hiszen nagyon sokan jönnek a Jókai Mór Városi Könyvtárba a Felvidékről, Észak-Komáromból, hogy magyar nyelvű könyveket olvassanak.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő
kormánybiztos köszöntőjében kiemelte, az olvasás olyan komplex gondolkodásmódot fejleszt, amit más pedagógiai módszertan által nem lehet elérni. Látszólag a mai világ nagy része az online térben zajlik, de a könyveknek ereje, az olvasásnak pedig értéke van. A könyvek a teljességet nyitják ki, ezért fontos, hogy legyenek könyvtárak és azok megfelelő infrastrukturális állapotban legyenek.

Jókai Mór Városi Könyvtár felújítása egy kormányhatározatnak köszönhetően valósulhatott meg, amelynek másik eleme a Gyár utca felújítása volt, ezek szinte teljes összegét a kormány finanszírozta. Az intézmény belső felújítását követően egy újabb pályázati támogatás segítségével a külső felújítás és energetikai korszerűsítés, a tető- és homlokzatfelújítás, a bejárt akadálymentesítése és a könyvtár belső udvarának megújítása is elkészülhetett.

Az átadási ünnepi program szalagátvágással zárult.