Város 2019. 10. 31.

Méltón emlékezzünk halottainkra

 Mindenszentek és Halottak Napja közeledtével egyre többen keresik fel a városunkban található temetőket. Az önkormányzat több olyan munkát is végrehajtott és támogatott kezdeményezéseket, amelyek a sírkertek környékének biztonságát és szebbé tételét szolgálják.

A komáromi temetők az egyházak tulajdonában vannak és vállalkozók biztosítják a temető működését és karban tartását. Az őrsújfalusi, a kavai, a gadóci és a cserháti temetőről az önkormányzat gondoskodik.

Az egyik kezdeményezés a Komáromi Ifjúsági Szervezet részéről érkezett, tagjai a napokban elkezdték a katolikus temető kerítésének felújítását. Az önkéntesek eltávolították a foltos fedőrétegét, a munkálatokba pár nappal később az Ipari Szakközépiskola diákjai is bekapcsolódtak. A teljes letakarítás után a város közvetítésével pótolják a megrongálódott téglákat és javítják a fúgákat.

„A katolikus temető nem az önkormányzat gondozásában van, mégis a város egy nagyon fontos része, így nem volt kérdés, hogy csatlakozunk a kezdeményezéshez. A város biztosítja az ehhez szükséges munkaeszközöket. Mindannyiunk érdeke, hogy környezetünk szebb és gondozottabb legyen” – nyilatkozta Keszegh Béla.

„Örülnénk, ha minél több, tenni vágyó önkéntes komáromi polgár csatlakozna hozzánk. Nem kell hozzá semmi más, csak a komáromiak összefogása. Az érdeklődők, legyenek azok egyének vagy kisebb baráti társaságok jelentkezését facebook oldalunkon várjuk” – mondta el Kiss Márton, a KOMISZ alapító tagja.

A munkálatokba pár nappal később a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola diákjai is bekapcsolódtak.

„Jó ötletnek tartottuk, ezért is csatlakoztunk a kezdeményezéshez. A diákok szabadidejükben vállalták, hogy segítenek a munkálatokban. Bízom benne, hogy sikerül még segítenünk a munkálatokban, hiszen ha sok szorgos kéz foglalkozik a munkával, akkor remélhetőleg minél hamarabb megújulhat a kerítés” – nyilatkozta bizakodva Vetter János, az intézmény igazgatója.

A temető másik oldalán nemrégiben fejeződött be a rác kápolna felújítása és az ottani környék is rendezett formát kapott. Városunkban évek óta nagy gondot jelentett, hogy a katolikus temetőnél nem voltak gyalogos átkelők. A napokban azonban megtörtént a zebrák felfestése, így biztonságosabbá vált a temető környéke.

Az idei évben az önkormányzat 5 ezer euróval támogatta az evangélikus temető halottas házának felújítását, mivel több éve már nem tudták használni a saját temetkezési helyüket.

A kavai temetőben a régi halottasház került felújításra, melynek költségeit az önkormányzat fedezte. Az őrsújfalusi temetőben szélesebb összefogással járda kiépítése valósult meg a napokban. A munkálatok kezdeményezője Molnár Marian, a körzet képviselője, a térköveket Chudý Štefan és Obonya Sándor vállalkozók biztosították, a munkát a város fizette. Ugyancsak megvalósult a temető környékének rendbe tétele.

A városi rendőrség a Halottak Napja idején fokozott figyelmet szentel a temetők körüli közbiztonságra. Kérik a temetőbe látogatókat, hogy a nagy forgalom miatt óvatosan közlekedjenek.