Mix 2017. 11. 10.

Mentés a Dunán

Több mint 80 fő részvételével került sor arra a nemzetközi mentési gyakorlatra, melynek forgatókönyve szerint egy szálloda hajózási társaságának járatán tűz ütött ki. A tűzoltás mellett a hajó utasait kellett evakuálni, illetve szennyeződés került a Dunába is. 

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nemrégiben együttműködési megállapodást kötött a Nyitra kerületi szervekkel. Ennek eredményeként november 9-én Komárom 1-es kikötőjében nemzetközi katasztrófa felszámolási gyakorlatra került sor.

„Az eseményen a megyei igazgatóságon kívül részt vettek a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tagjai, a mentők, a rendőrök, a vízirendészet, a vízügy, a Vöröskereszt munkatársai, önkéntes diákok és a Nyitra kerületi mentési szervek. A gyakorlat elsődleges célja az volt, hogy az állományok tagjai megismerjék az utasszállító hajókat, az azokon található eszközöket, illetve a személyzet mentési gyakorlatban való jártasságát. Ez az első ilyen nemzetközi gyakorlatunk a vízen” – mondta el Németi László tűzoltó ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A forgatókönyv szerint egy szálloda hajózási társaság járatának gépházában ütött ki tűz. A fedélzeten 140 utas tartózkodott, őket a személyzet kimenekítette. Nyolcan azonban a hajón ragadtak, akiket a tűzoltóknak kellett megkeresniük. A nyolc utasból kettőnek súlyos volt a sérülése, ezért őket a mentősök kórházba szállították. Mivel a tűzeset a gépházban történt, olaj került a Dunába. A szennyeződést az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei távolították el. A szimuláció során egy ember vízbe esett, őt az észak-komáromi tűzoltók mentették ki a vízből.

Hasonló szituációval éles helyzetben eddig a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának tagjai szerencsére még nem találkoztak.

Képgaléria: