Kultúra Dél-komárom 2019. 07. 16.

Mese, mese mátka…

A dél-komáromi Városgazda Kft. minden esztendőben megszervezi a mesetábort, amelynek rendre a helyi Közösségi Ház ad otthont. Az egyhetes együttlét alatt a magyar népmese tanulságaival ismerkedhetnek a gyerekek.

Horváth Krisztina szervező elmondta, idén Écsi Gyöngyi felvidéki mesemondó, lelkész és  Nagy Éva óvónő, foglalkozásvezető segítségével kalandoztak a gyerekek a mesevilágban. A cél ezúttal is az volt, hogy a kicsik a népmesék segítségével ismerkedjenek meg olyan pozitív és negatív tulajdonságokkal, személyiségjegyekkel mint a becsületesség, a jóhiszeműség, az irigység, vagy épp a kapzsiság.

– A meséken keresztül a szólások, közmondások, értelmére is igyekszünk rávilágítani, de előkerülnek olyan régies kifejezések, szavak is, mint a „ládafia”, vagy a „kútkáva”, ezzel is gyarapodik a gyerekek szókincse. Fontos, hogy a diákok megértsék, hogy mennyire fontosak az emberi kapcsolatok, a szülői és a testvéri szeretet, a barátság, a segítségnyújtás – fogalmazott Horváth Krisztina.

A délelőtt a mesés szerepjátékoké volt, a tábor utolsó napján pedig Arany László a vak király történetét járták körbe.

– Az igaz magyar népmese mindig valamint üzen, segít feldolgozni a napi problémákat, gondokat, terápiás hatású, vigaszt nyújt, jó érzéssel tölt el, és választ ad a nagy kérdésekre is. A gyermeki látásmódnak nem szabad elvesznie! – tette hozzá Écsi Gyöngyi.