Város 2014. 01. 07.

Mi a teendő a karácsonyfával?

A kidobásra szánt élő karácsonyfa biológiai hulladéknak minősül, ezért nem helyezhető a háztartási hulladéktárolásra használt konténerbe, illetve nem keverhető össze háztartási hulladékkal szállítás során sem.

A lakótelepi lakásban lakókat arra kérjük, hogy a mindennemű dísztől, szaloncukor-papírtól stb. megtisztított fát a szeméttároló konténer mellé helyezzék el, hogy az ne akadályozza a tároló rendeltetésszerű használatát!

A konténerek mellé kihelyezett karácsonyfákat a lakótelepi övezetben a városi hivatal traktorja gyűjti majd össze, de mivel csak egy ilyen jármű áll a hivatal rendelkezésére, szíves türelmüket kérjük az esetleges időbeni csúszásért. Ha kritikussá válna a helyzet, túl sok fa gyülemlene fel egy-egy helyen és az gátolná a szemét elhelyezését a konténerekbe vagy azok elszállítását, a város képes további járműveket is munkába állítani, de ezek üzemköltsége a hulladékelszállításra szánt költségvetési keretet csökkjenti majd.
A családi házas övezetben élők több lehetőségből választhatnak a hatályos önkormányzati rendelettel öszhangban:

– javasolt a fa saját komposztálása a családi ház kertbjében
– tűzelőkénti felhasználása
– apróra vágva, zsákba rakva kihelyezhető a kuka mellé a ház elé és a hónap azon napján, amikor a havi szelektív hulladékgyűjtés zajlik az adott városrészben a kihelyezett zsákot elszállítják – Fontos tudnivaló, hogy az egészben kihelyezett fát nem lehetséges ilyen módon elszállítani!
– apróra vágva, zsákba rakva önerőből is elszállítható a hulladék a városi gyűjtőudvarra (keddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 8-tól 12-ig)

Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy vegyék a fáradságot és a fent leírtak szerint járjanak el. Ezzel sok munkát, időt és pénzt spórolunk meg a városnak (ezáltal mindnyájunknak) és környezettudatosan járnak el, ami legalább annyira fontos!

(komarno.sk)

Szólj hozzá!