Mix Dél-komárom 2020. 07. 28.

Mindenkit vár a koppánymonostori szabadstrand

Június elsejével megnyitott a koppánymonostori városrészen működő szabadstrand. Neuvirth Imre az üzemeltető (Dél-)Komáromi Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásból és az önkormányzat által biztosított saját forrásból az elmúlt évben adták át a fürdőzőhelyet.

A munkálatok során több mintegy 4000 négyzetméter zöldfelületet újítottak meg a szakemberek, padokat, utcabútorokat helyeztek ki, továbbá közvilágítás, murvás parkoló is létesült. A szabadstrand akadálymentesen megközelíthető kiszolgálóegységei, az öltözők, a baba-mama szoba és a pihenőhelyek. A konténeregyüttesben elsősegélynyújtóhelyet, női és férfi vizesblokkokat, mozgássérült mosdót alakítottak ki. Emellett napozóterasz, egy négy játszóeszközből álló minijátszótér homokozóval és csodálatos zöldfelület szolgálja az idelátogatók kényelmét.

Neuvirth Imre kiemelte, a dunai szabadstrand működése több tényezőtől is függ. Ilyen a víz minősége. Minden hónapban két ponton vesznek vízmintát, ami 15 paramétert vizsgál és csak akkor lehet üzemeltetni a strandot, ha mind a 15 paraméter minta határérték alatt található. A másik feltétel ami meghatározza a működést, a Duna vízállása. Ha az előrejelzések szerint magas vízállás várható, természetesen nem lehet fürdőzni. A strandon minden nap háromfős személyzet dolgozik; egy vízimentő, egy biztonsági őr és egy technikai személyzet.

A monostori szabadstrand igen népszerű, bár látogatottsága természetesen időjárásfüggő. Naponta ötvenen-hetvenen, míg hétvégén százan, akár százötvenen is itt pihennek. Minden nap kilenc órától este hétig tart nyitva, a belépés ingyenes. A szezon várhatóan szeptember 15-ig tart.