Mix 2021. 05. 18.

Ne becsüljük alá az anyajegyeket! A bőrrák veszélyeire komáromi orvosok is felhívják a figyelmet

Májusban világszerte nagy hangsúlyt fektetnek a bőrbetegségekkel kapcsolatos tájékoztatásra. A melanoma Európai napján a kontinensen élő orvosok igyekeznek a lehető legjobban felhívni a figyelmet a bőrrák problémájára, főként legalattomosabb formájára, a melanoma malignum-ra, valamint a megelőzés és korai kezelés fontosságára. Ehhez a figyelemfelhívó kampányhoz csatlakozott néhány tapasztalt komáromi orvos is, MUDr. Šebová Anna dermatovenerológus és MUDr. Csekes Eduard sebész személyében.

A melanoma malignum a legrosszindulatúbb bőrbetegségek csoportjába tartozik. Emellett az egyik legveszélyesebb daganatos betegségként tartják számon. „Rendkívül fontos, hogy az anyajegyek esetében figyeljük az alábbiakat: milyen a színe, változik-e a mérete, okoz-e viszketést, égést, vagy egyéb kellemetlen érzést. Kiemelt figyelemmel kell követni az újonnan kialakult anyajegyeket is, hiszen azok is lehetnek a melanoma malignum tünetei“ – kezdte MUDr. Šebová Anna, dermatovenerológus. A komáromi kórház egykori főorvosa azonban a megelőzéssel kapcsolatban is megosztott pár hasznos tanácsot: „ne napozzanak sokat, védjék magukat legalább 50 faktoros naptejjel és rendszeresen járjanak dermatoszkóppal végzett vizsgálatra, ha pedig bárminemű elváltozást érzékelnek az anyajegyen, azonnal keressenek fel egy szakembert.“

Anyajegyek teljeskörű diagnosztikája legújabb technológiával, Komáromban is

Már második éve foglalkozik a melanoma prevenciójával és korai felismerésével MUDr. Eduard Csekes, a komáromi CHIRAM magánrendelő sebésze. A vizsgálatok ráadásul az egyik legkorszerűbb technológiának számító FotoFinder berendezéssel zajlanak. „A készülék mesterséges intelligenciát használ az anyajegyek elváltozásának felismeréséhez és már a korai szakaszban azonosítható a melanoma. Ezáltal egy ilyen apró eljárással is megelőzhető egy akár halálos betegség kialakulása“ – mondta MUDr. Csekes a FotoFinder nyújtotta előnyökkel kapcsolatban. A különlegessége emellett abban is rejlik, hogy Szlovákiában jelenleg ez a berendezés számít a területen használt legfejlettebb technológiának. „A FotoFinder készüléket a világ legnagyobb és legelismertebb klinikái és kórházai fejlesztették ki. Ezek a klinikák egy olyan rendszerre csatlakoznak, ahova a világ minden tájáról érkeznek információk“ – mesélt az egyedülálló technológiáról Csekes doktor.

Hogy zajlik az anyajegyek vizsgálata a FotoFinder készülékkel?   

Az anyajegyek ellenőrzése több lépésben zajlik. Először az orvos vizsgálja ki a pácienst, majd az említett berendezés átvizsgálja az egész testet. A számítógép szoftvere ezt követően kiértékeli az anyajegyek alapvető tulajdonságait. „Az anyajegy dermatoszkópikus felvételeit feltöltjük a németországi központi szerverre, ahol valamennyi anyajegy kap egy értékelést és 0-tól 100-ig meghatározza, mekkora kockázatot hordoz magában az adott anyajegy“ – mesélt a folyamatról MUDr. Csekes. Az ellenőrzés utolsó lépése egy konzultáció az egyik világhírű klinikán, melyen elismert professzorok vesznek részt. „A vizsgálat pontossága így 95% körülire tehető“ – tette hozzá a komáromi sebész. A FotoFinder gépezet további előnye, hogy képes előrejelezni az anyajegyek viselkedését, mely a hosszútávú ellenőrzésben nyújt kiemelkedő segítséget.

A melanoma malignum ma már korai szakaszban felismerhető és gyógyítható. Alapvető viszont, hogy már a kezdetektől fogva kezeljük. „Ha a páciens elodázza az orvos felkeresését, annál később tudják csak felállítani a diagnózist és már akár áttétek is jelentkezhetnek“ – mondta végezetül MUDr. Šebová Anna.  

„Felhívva a figyelmet a tájékoztatás és a prevenció fontosságára, májusban különleges akcióval készültünk a FotoFinder készülékkel történő, egész testre kiterjedő vizsgálatra“ – tette hozzá a CHIRAM sebészeti magánrendelő tulajdonosa. További információért érdemes ellátogatni a www.chiram.sk weboldalra, vagy felkeresni a Chiram Facebook oldalát.