Kultúra 2024. 02. 29.

Négynapos kulturális rendezvénysorozat Komáromban

Négynapos kulturális rendezvénysorozatot szervez a komáromi Szinnyei József Könyvtár és a komáromi Villa Camarum Polgári Társulás. A március 7–10. között zajló Irodalom Határok Nélkül c. rendezvénysorozatban mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A repertoárban irodalmi, zenés programok, kiállítás, olvasást népszerűsítő beszélgetések, kézművesfoglalkozások és gyermekeknek szóló előadások is fellelhetők. A helyszín a Szinnyei József Könyvtár főépülete és a Zichy-pont Közösségi Központ.

Március a könyv hónapja, ezalkalomból rendezi meg a komáromi Szinnyei József Könyvtár és a Villa Camarum Polgári Társulás az Irodalom Határok Nélkül 2024 című négynapos fesztiválját, amelyet jó szívvel ajánlanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

A rendezvény ünnepélyes megnyitója március 7-én (csütörtök) várható. Az első programpont Tomáš Janovic, az „aforizmák királya” kiállításának megnyitója lesz.

A kiállítás mellett író-olvasó találkozókra kerül sor, Daniela Kapitáňová Silvester Lavrík íróval beszélget majd legújabb kötetéről, de elfogadta a meghívást Bősze Ádám zenetörténész is, akivel Récsei Noémi műsorvezető beszélget majd világhírű zeneszerzők (hálószoba) titkairól.

Krusovszky Dénes Levelek nélkül című kötetét Sánta Szilárd újságíró mutatja be, és a Lányos apa könyvről és családi történetekről Grecsó Krisztiánt hallgathatja meg a közönség. Kiss Réka újságíró a kolozsvári műfordítót, Szenkovics Enikőt kérdezi majd életútjáról és a műfordítás rejtelmeiről.

Maros Diána és Lucia Molnár Satinská elsősorban a gyerekeket szeretnék megszólítani Benőke és Hanga című kétnyelvű mesekönyvükkel, valamint az Aranykapu zenekar készül egy igencsak szórakoztatónak ígérkező interaktív koncerttel a gyerkőcöknek.

A rendezvényen könyvvásárra is lesz lehetőség, s nem utolsó sorban a kötetbemutatók után a szerzőkkel dedikálást is terveznek a szervezők.

A Zichy-pontban az alkotás szerelmeseinek kedveznek a programok, ugyanis kreatív kézműves foglalkozásokat tartanak majd itt a könyvek szeretete jegyében.

A fesztivál programjai díjmentesen látogathatók – mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A fesztivál védnöke Dušan Káčer, Nyitra megye kulturális és idegenforgalmi főosztályának vezetője és Keszegh Béla Komárom város polgármestere.