Város 2013. 08. 24.

Nem tisztelik az art-graffitit

A legújabb kori városi alternatív kultúra egyik megjelenési formája a graffiti. Tavaly szeptemberben Varga Tamás, Singellő városrész képviselője segítőivel rendbe tetette a vasúti átjárót. A gyalogos aluljáró összefirkált falait akkortájt profi graffitisek varázsolták újjá.

P1180638

Az Underground Jam elnevezésű utcai művészek által az alagút falainak nagy felületét profi módon újra dekorálták. Akkor a szervezők naivan abban bíztak, hogy a vandál firkászok tiszteletben tartják majd a profi kollégáik munkáját, és nem teszik tönkre a művészi alkotásokat. Nos a bizalom mára már a múlté, ugyanis újra vandál feliratok jelentek meg az aluljáró falain. Eddig tartott a profik iránti tisztelet. Eleinte csak egy-két „bátor” magánvállakozó falfirkász néhány trágár, obszcén és gusztustalan véleménye díszelgett a falon, aztán mivel nem történt szentencia, így egyre nagyobb bátorságot gyűjtve nekiveselkedtek a firkászok. Ma ott tartunk, hogy szinte mindegyik mű meg lett „gyalázva” a falfirkászok által. De végeredményben mégsem csodálkozhatunk ezen, hisz ez a jelenség, mármint az, hogy nehezen ismerjük és viseljük el mások tudásszintjét és nem tiszteljük azokat, akik valamilyen formában a mi örömünkre alkotni tudtak, jobbat mint a nagy átlag, most a vasúti aluljáró során is bebizonyosodott. Nincs tisztelet a jó érzésű, szemnek is tetszetős graffiti art irányában ezen falfirkálók táborában.

[juicebox gallery_id=”30″]

A graffiti art egyes országokban már a képzőművészet egyik elismert ága. Persze nem azokról a személyekről beszélünk, akik különböző helyekre felfújnak mindenféle üzeneteket, annak köze nincs az art graffitihez. Híres építészek, festők állnak a graffiti helyes megítélése mellett, és most tessenek figyelni: a művészeti szakokon egyre több helyen tanítanak art-graffitit.
DELTA

Szólj hozzá!