Város 2022. 07. 01.

Nyáron is kéri a véradók segítségét a komáromi kórház

A nyaralások és kirándulások időszakában többnyire kevesebb a véradó. Ugyanakkor az olyan műtétek száma, ahol szükség van vérátömlesztésre is, nem csökken, sőt. A hematológiai-transzfúziós osztályon van mit tenni ilyenkor, hogy valahogy fedezzék a vérellátottságot.

Éppen ezért a komáromi Agel kórház (SK) felhívja a véradók figyelmét, hogy a nyári hónapokban se feledkezzenek meg a véradás fontosságáról. Leginkább továbbra is a 0 Rh negatív vércsoportúak segítségét várják, de természetesen szívesen fogadnak bármilyen más vércsopothoz tartozót is.

Az adományozott vért főleg a komoly sérüléseknél és baleseteknél használják fel. Emellett azoknak a pácienseknek is rendkívül fontos, hogy legyen elég tartalék, akik operációra várnak, valamilyen vérbetegségük van, vagy daganatos megbetegedésben szenvednek.

Önkéntes adományozó minden olyan egészséges, 18 és 65 év közötti személy lehet, aki eléri az 50 kg-ot. A véradás előtti nap ajánlatos sokat inni, hanyagolni a zsíros ételt, reggelire pedig könnyű élelmiszert fogyasztani. Ezzel szemben nem ajánlatos éhgyomorral érkezni, valamint 12-14 órával a véradás előtt nem lenne szabad dohányozni vagy alkoholt fogyasztani.

Véradásra előzetes telefonos egyeztetés alapján van lehetőség, a hétfői, csütörtöki és pénteki munkanapokon.

Telefonszám: 0918 435 408