Kultúra 2014. 09. 15.

Nyílt nap az ógyallai sörgyárban!

Az idén ötödik alkalommal rendeznek nyílt napot Szlovákia legnagyobb sörgyárában, Ógyallán, szeptember 20-án. Az elmúlt négy évben a több, mint 20 ezer ember kereste fel a minőségi sört gyártó üzemet. – írja a felvidek.ma

A 10 órától kezdődő sörgyári túrán a látogatók nem csak a sörfőzéssel ismerkedhetnek meg, de a gyár dolgozói egyéb kulisszatitkokat is elárulnak majd. Beavatják az érdeklődőket a helyes sörcsapolás technikájába, és a látogatók elsajátíthatják az aranyló nedű ételekhez való párosításának fortélyait is.
Az idén is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők az empirikus megismertetésre: hét különböző Ógyallán gyártott sört mutat be a sörgyár vezető szakmai munkatársa, Karol France. A sörgyári túrán verhetetlenül alacsony árakon kínálják a folyékony kenyérnek is nevezett italt. A régi, jól ismert és bevált sörökön kívül igazi újdonságokat is bemutatnak majd. Mindehhez egy sztárszakács, Laci Hornáček készít sörkorcsolyákat kifejezetten erre az alkalomra.
A sörgyári látogatáson túl egyéb programokról is gondoskodnak a szervezők. A felnőttek számára készült programok mellett gyermekprogramok is várják a látogatókat.
A délben kezdődő rendezvényen fellép a Replay Band, őket követi egy fiatal zenekar, a Rock Reunion. Fellép továbbá a MadDogx és a koncert-sorozat fénypontjaként a Gladiátor nevű zenekar. A zenei színpad műsorvezetője a közkedvelt Tomáš Kadlec „Tomaggio” lesz.
Igazi fesztiválhangulat várható – versenyekkel, díjakkal. Számos attrakcióval, mókás, vidám játékokkal várják a kisgyermekes családokat is.
A szervezők felhívják a figyelmet az ésszerű alkoholfogyasztás fontosságára. A programokra kilátogatók egy speciális szemüveg segítségével a bódult, illuminált állapotot tapasztalhatják meg. Az ún. „részeg szemüveg” szimulálja a részegség állapotát. Ennek a szemüvegnek a használatával kell teljesíteni olyan egyszerű feladatokat, mint séta egy kijelölt egyenes vonalon, vagy egy tárgyat áthelyezni az egyik pontból a másikba. A szemüvegnek „köszönhetően” megnő a reakcióidőnk, zavartságot, virtuális torzulásokat tapasztalhatunk. Nehezebbé válik a mélység és távolság megítélése, csökken a periférikus látásunk, nehezebbé válik a mozgáskoordináció.
Szintén fontos szempont a szervezőknek a környezettudatos életmód. Igyekeznek korszerű, környezetbarát újításokat alkalmazni a gyártási folyamatok során is. Környezetbarát megoldásként ebben az évben már nem eldobható műanyag poharakba csapolják a söröket, hanem némi foglalóért, visszaváltható poharakba. A belépés ingyenes.

(felvidek.ma)