Kultúra 2019. 10. 29.

Nyilvános a 2020-as Gombaszögi Nyári Tábor időpontja

Fesztivál, tábor, szabadegyetem – 2020-ban is találkozzunk Gombaszögön, méghozzá július 13-a és 19-e között! 

A gombaszögi völgy 2020 júliusában is csordultig telik majd meg élettel. Hat zenei színpadon zajlanak majd a koncertek: a Csemadok Stage és a Kocsmakert a magyar könnyűzene előadóinak biztosít teret, míg a Szifon Teraszon szlovákiai magyar zenészek látják vendégül rajongóikat. A 2019 tavaszán felépült Folkszöglet pajtájában a népzene és a néptánc kap otthont, míg a Korona sátor árnyéka alatt a komolyzene kedvelői találnak maguknak elfoglaltságot és szórakozást. Az egykori pálos kőfejtő oltalmában pedig 2020-ban is a Chill sátor underground dallamai varázsolják el a táborozókat. Az előző évekhez hasonlóan 2020-ban is több száz programpont közül válogathatunk majd: politika, közélet, tudomány, történelem, kultúra – mind helyet kapj a völgyben.

A völgy nem csak júliusban pezseg!

Az elmúlt hétvégén, október 26-án  a kempinggel szomszédos Bebek Rezidencián valósult meg egy kilátótorony ünnepélyes átadása. A kilátótornyot a szútori harangoknak helyet adó harangláb építményének bővítésével alakítottuk ki. A Gombaszög Fejlesztéséért Egyesület és a SINE METU Polgári Társulás az ünnepélyes átadás mellett bemutatta a monostor nagyívű revitalizációs tervét is, amelynek első építménye maga a kilátótorony – a tanulmányt Szabó Krisztián építészmérnök készítette. A kilátótorony – harangláb egyfelől otthont ad a megmentett szútori harangoknak, másfelől decens magassága lehetővé teszi a középkori templom- és kolostorrom felülről való megtekintését. A nagy jelentőségű középkori monostorrom, amely hajdan a pálosok központi apátsága volt, az itt feltárt leleteknek köszönhetően ma már országos hírnévnek örvend. A 20. században feledésbe veszett műemléket egyesületünk az elmúlt néhány évben újra térképre helyezte. A gombaszögi, UNESCO világörökség védelmét élvező cseppkőbarlang mellett ezáltal egy új turisztikai célpont jött létre, amely kétségkívül növeli Gombaszög és a régió attraktivitását.

Az elmúlt három évben fejlesztéseink támogatására Kassa megye és a Megyei Turisztikai Ügynökség által megbízható, remek partnerekre találtunk. E szakmai partnerség és a világos célkitűzéseink tették lehetővé, hogy immár harmadik ízben tudtuk a megyétől érkező támogatást a Bebek Rezidencia létrehozására felhasználni. A Kassa- Régió-Turizmus ügynökség Terra Incognita (Ismeretlen Föld) pillére 13 ezer euróval támogatta a projekt megvalósítását.

Kedvezményes jegyvásár hamarosan!

Lepd meg valami igazán élményszagú ajándékkal a szeretteidet: válts jegyet számukra, hogy a karácsonyfa alatt igazán boldog legyen az ajándékbontás. A kedvezményes téli jegyvárás hamarosan indul. Ne félj, nem maradsz le! Kövess minket a Facebook-on, hogy mindig naprakész lehess, vagy látogass el a www.gombaszog.sk honlapra, ahol hamarosan bérletet is tudsz váltani a 2020-as fesztiválra. Jelezd a Facebook-os eseményen, hogy ott leszel, és hívd meg a barátaidat is!

2019-ben Zuzana Čaputová köztársasági elnök is megtisztelt minket a jelenlétével. Ha ő eljött, te miért maradnál otthon? Gombaszög 2020 – veled teljes!

(gnyt)