Kultúra 2016. 12. 01.

Nyolckor a bárkán

A Komáromi Jókai Színház december 2-án mutatja be Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című zenés mesejátékát.

Ulrich Hub, német drámaíró színészként kezdte pályafutását, majd 5 év után odahagyva a világot jelentő deszkákat, rendezőként és drámíróként kezdett el dolgozni Németországban. A Nyolckor a bárkán című művét a karlsruhei Badeni Állami Színház felkérésére írta 2005-ben. A diadalút azóta tart. 2006-ban az év gyermek- és ifjúsági drámájává választották Németországban és Hollandiában is, egy évre rá megjelent a regényváltozat, amely 2008-ban az év mesekönyve lett.

A zenés mesejáték sikeréről, titkáról az előadás rendezője, Méhes László így vall: „A Nyolckor a bárkán az általam ismert és olvasott mai mesék közül a legértékesebb, leggondolatibb, minőségi mondatokkal, helyzetekkel. Bátran hozzányúl az ember és Isten kapcsolatának témájához, amelyhez ma nem szokás hozzányúlni, mert vagy érdektelennek tartják, vagy félnek tőle. A szerző azonban magától értetődően, pátosz és rápakolt lihegés nélkül tud erről beszélni, ettől izgalmas ez az anyag. Különböző rétegei vannak, melyek a kisiskolás nézőnek, vagy a nyolcadikos diáknak, vagy a tizenhatévesnek egyaránt izgalmas lehet, mindenki elveheti belőle a magáét.”

barka-98
A kortárs német szerző mesejátéka egy bibliai példázatból indít: Isten látva, hogy a világ, amit alkotott elaljasult, úgy döntött elpusztítja teremtményeit. Az özönvíz kezdetén indul a történet, melynek főszereplője három pingvin. Napok óta reménytelenül és megállíthatatlanul ömlik az eső. Egyszer csak megjelenik a Galamb, s átadja Isten üzenetét: mivel minden fajból két állat túlélheti a katasztrófát, két hajójegyet ad át a csodálkozó pingvineknek. Igen ám, de a pingvin közösség háromtagú, ők hárman barátok. Melyik a fontosabb? Isten parancsa? Vagy a szeretet?

Az előadáshoz új zene is készült, Kákonyi Árpád munkája, a dalszövegeket az előadás dramaturgja, Keszthelyi Kinga fordította újra, a díszlet- és jelmeztervek Gadus Erika alkotásai, koreográfus Kispál Anita.

barka-112
Az előadást először december 2-án 9:00 órai kezdettel láthatják nézőink, de hagyományunkhoz híven Mikulás nap alkalmából családi színházi délután rendezünk, melyre 2016. december 4-én kerül sor.

A színházi Mikulás nap egy könyvbemutatóval indul 13:00 órakor, Z. Németh István: Aranyeső, ezüsthó című kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, s egyúttal Papp Anikó Míra illusztrációiból összeállított kiállítást is megtekinthetik.

Ezt követően kerül sor a Nyolckor a bárkán Mikulás napi előadására, melynek végére természetesen megérkezik színházunkba a Mikulás!

Szeretettel várunk mindenkit!

„A Nyolckor a bárkán igazi családi történet, bár nem ugyanaz a működési mechanizmusa, mint A dzsungel könyvének. Ez az előadás akkor válik családi élménnyé, ha azok a felnőttek, akik elhozzák a gyerekeiket, nem csak kísérőként viselkednek, hanem nyitottak, kíváncsiak az előadásra is.” (Méhes László)

VIDEÓAJÁNLÓ: