Kultúra 2022. 11. 30.

Oda vagyok magáért – zenés életrajzi vígjáték a VMK-ban

2022. december 17-én, szombaton 18.00 órától kerül bemutatásra az Oda vagyok magáért című zenés életrajzi vígjáték a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

Az előadással Fényes Szabolcs munkássága, művészete előtt tisztelegnek születésének 110. évfordulója alkalmából. A történet felöleli a múlt század legnagyobb részét. Vígjáték, de a zsebkendők is előkerültek. A darab írója Klemen Terézia, rendezője pedig Hajdú László.

Az egyfelvonásos darabot két kiváló művész adja elő, Nagy Ibolya Déryné-díjas operettprimadonna, színésznő és Csengeri Attila eMeRTon-díjas operett-és musicalszínész.

Fényes Szabolcs, a múlt század egyik legismertebb zeneszerzője, több operett megalkotója, az Operettszínház többszörös igazgatója emlékére készült ez a darab, Klemen Terézia tollából.

Tudjuk, hogy a hazai könnyűzene egyik „legFÉNYESebb” állócsillaga, Fényes Szabolcs volt, aki 110 éve született. Klemen Teréziának a korábrázolás és a szórakoztatás egy olyan egyvelegét sikerült létrehoznia, ami több, mint egy életrajzi játék. Az operettszínház egykori igazgatójáról, erről a kalandos életű, igazi bohémről, a zseniális zeneszerzőről könyvet ugyan írtak, de színmű még nem készült életéről. Azért is érdekes a mű, mert tanít, bemutatja a kort, amelyben éltek, a politikai és társadalmi hangulatot és visszaidézi a csengő népszerű zenét, amit milliók daloltak az utcán vagy a fürdőszobákban. És még ma is van középkorú, de a fiatalabb korosztály között olyan, aki a színészekkel együtt énekli a darabban elhangzó dalokat.

Korhangulat, életút, játék, munka, emlékezés, humor, tisztelet, öröm és bánat…ez mind együtt, ebben a darabban. Két színész több szerep: Fényes Szabolcs és felesége Csikós Rózsi, Honthy Hanna, Harmath Imre, Karády Katalin, Fényes Lóránd és felesége. A 20. század eseményeibe kalauzoljuk, melyben az emberek szerettek, szenvedtek, de végig próbáltak embernek maradni. És persze mindeközben énekeltek, énekeltek…

Egy végtelenül vidám, játékos, kedves, humoros, romantikus történetet nézhetnek végig, azok akik eljönnek december 17-én megnézni a darabot.

A jegyek ára 8.-€.